12 juli 2020

Nieuwe radiofoto van de kern van het Sigaarstelsel

M82 zoom radio

Messier 82 is niet alleen het sterrenstelsel waarin de meest nabije supernova van de laatste 25 jaar is afgegaan – het is ook het meest nabije stelsel waarin een gigantische uitbarsting van stervorming plaatsvindt, een zogenaamde starburst. M82 staat op een afstand van 12 miljoen lichtjaar en dat is, in kosmische termen, om de hoek.

We zien het stelsel precies van opzij, zoals duidelijk wordt in opnames in zichtbaar licht die gemaakt zijn door de Hubble-ruimtetelescoop. Vanwege de opvallende vorm wordt het stelsel ook wel het Sigaarstelsel genoemd, maar vermoedelijk gaat het eigenlijk om een klein spiraalstelsel.

Bovenstaande foto is een radio-opname die gemaakt is met de Very Large Array, waarin veel nieuwe informatie te vinden is over de binnenste 5000 lichtjaar van M82. Deze radio-emissie is afkomstig van ge

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.