21 juni 2024

Video: twee maal een debat over geloof versus wetenschap

Photo by Answers In Genesis, from the YouTube video

Korte tijd na elkaar vonden er twee debatten plaats, waarbij vertegenwoordigers van geloof en wetenschap tegenover elkaar stonden. Eerst was daar in ons eigen land het Nationaal Religiedebat, waarvoor een paar weken geleden theoloog Stefan Paas en filosoof Herman Philipse bij Knevel en van den Brink een voorhoedegevecht leverden, en waar je hier fragmenten van kunt terugzien. En deze week was er aan de overkant van die hele grote plas water een debat tussen wetenschapper Bill Nye – baas van de Planetary Society en altijd voorzien van vlinderdas – en Ken Ham, directeur van het ‘Creatie Museum’ in Kentucky. Dat debat duurde ruim 2½ uur en je kunt ’t integraal hieronder terugzien. Sla de eerste dertien minuten over, want dan zie je alleen een aftellende klok.

Ik moet de video van Nye versus Ham zelf ook nog bekijken – even geen tijd voor gehad – dus nabeschouwingen doe ik nog even niet. Interessant is in ieder geval dát dit soort debatten opeens opborrelen, hangt zeker in de lucht als een soort van zeitgeist. In de twee bronnen vind je wel uitgebreidde analyses van het Amerikaanse debat. Bron: Bad Astronomy + The Reference Frame.

Share

Comments

 1. Kan niet moeilijk zijn, wetenschap is een vorm van geloof. Niet geloven bestaat niet.

  • Ik zou zelf niet willen beweren dat wetenschap een vorm van geloven is. Ja wetenschappers geloven ook in de snaartheorie, de oerknaltheorie, zwarte gaten, enzovoorts, maar ze proberen dat wel met argumenten te onderbouwen. ‘Echt’ geloof hoeft niet onderbouwd te worden, God schiep de wereld in zes dagen en zonder dat verder te onderbouwen wordt het als zoete koek geslikt. Wordt aangetoond dat een theorie niet juist is, dan zal het aantal ‘gelovigen’ daarin sterk afnemen, zoals bijvoorbeeld het geval is met de Steady State theorie, die lange tijd de tegenhanger van de oerknaltheorie was. Eh… ik heb je trouwens geen minnetje gegeven hoor.

  • Dat minnetje is van mij. Het was niet mijn bedoeling en proberen door het te verwijderen door er nogmaals op te klikken resulteerde in 2 minnetjes.
   Mijn excuses.

   Wetenschap is geen geloof;
   Tenzij u een andere definitie van geloof/geloven heeft dan ik heb.

   Wetenschap is een zoektoch naar de waarheid en dat vind je alleen door te onderzoeken. Niet door in iets te geloven en de rest te laten wezen wat het is.

   In plaats van “wetenschap is een vorm van geloof” zou ik eerder zeggen “geloven is een doodgelopen tak van de wetenschap”.
   Want als je ergens in gelooft, hoef je geen vragen meer te stellen, hoef je het niet verder te onderzoeken en kom je vervolgens ook niet te weten als wat jij gelooft wel of niet waar is.

   En niet geloven bestaat wel;
   er zijn mensen zijn die niet geloven in evolutie of (helaas) vaccinatie.

 2. Olaf van Kooten zegt

  Ga jij even lekker fietsen met je onzin.

 3. 1 Het geloof nu is een vaste grond der dingen, die men hoopt, en een bewijs der zaken, die men niet ziet. 2 Want door hetzelve hebben de ouden getuigenis bekomen. 3 Door het geloof verstaan wij, dat de wereld door het woord Gods is toebereid, alzo dat de dingen, die men ziet, niet geworden zijn uit dingen, die gezien worden. Bron: Hebreeën 11

  Dit is voor mij genoeg….

Speak Your Mind

*