4 oktober 2023

NASA sonde vindt beste ‘bewijs’ voor stromend water op Mars

credit: NASA/JPL-Caltech/UA/JHU-APL

Waarnemingen met de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA hebben het beste bewijs tot nu toe gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op Mars, niet alleen vroeger maar wellicht zelfs vandaag de dag. Het gaat om donkere, vingerachtige markeringen, die op sommige hellingen verschijnen als de temperatuur toeneemt, de zogenaamde ‘Recurring Slope Lineae’ (terugkerende strepen op hellingen’, RSL’s), die drie jaar geleden werden ontdekt op foto’s gemaakt met de HiRISE-camera aan boord van de MRO. Dertien van die RSL’s zijn bestudeerd met behulp van het Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) instrument, ook aan boord van de MRO. Uitkomst van dat onderzoek is dat de hellingen ijzermineralen bevatten, die afhankelijk van het seizoen in hoeveelheid toe- of afnemen. De RSL’s tezamen met de gegevens van de ijzermineralen – aangegeven via verschillend gekleurde blokjes – zie je hierboven op de bont gekleurde afbeelding. Hieronder een afbeelding van enkel de RSL’s.

credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona


Op de van RSL’s voorziene hellingen bleken meer ijzerhoudende mineralen voor te komen dan op de niet-RSL-hellingen. Men denkt dat bij de RSL’s door de temperatuurvariaties af en toe brak, mineraalrijk water van vlak onder het Marsoppervlak vrijkomt. Dat zal in korte tijd verdampen vanwege de extreem lage luchtdruk op Mars, waarna de ijzerrijke mineralen op het oppervlak achterblijven. Door de aanwezigheid van zouten in het water zou het vriespunt van het water kunnen worden verlaagd en zou het water langer vloeibaar aan de oppervlakte kunnen blijven. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Jôghûm zegt

  minerale spa’s op mars.

  capillaire vaten, hoogteverschil en mogelijk ook inklinking veroorzaken Martiaanse Okavangadelta,
  na lokale verdamping houden “geheime stuwingsregens” de seizoensgebonden cyclus al miljarden jaren in stand.

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Kan NASA de volgende Mars-rover niet naar zo’n locatie sturen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Waar het op neerkomt is dat we geen steek verder zijn behalve dat je zou kunnen voorspellen aan de hand van de seizoenen wanneer er veranderingen kunnen plaatsvinden op die (13) locaties. Dan lijkt het mij zaak voor de onderzoekers om daar op het juiste moment ter plekke te zijn (leuke uitdaging) We horen het nog wel als het zover is 😀

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Mee eens. Het vermoeden (of bewijs, zoals men het nu noemt) dat er stromend water op Mars is geweest en wellicht heel af en toe nog is, bestaat nu toch al weer jaren. Hoogste tijd dat we ter plekke onderzoek gaan doen!

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: