19 april 2024

Omloopbaan van oude Marsorbiter schuift op

Mars Odyssey boven zuidpool

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft de Mars Odyssey, die al sinds oktober 2001 om de planeet Mars cirkelt, een zetje gegeven. Het doel van deze actie is om de polaire omloopbaan van de oude Marsorbiter geleidelijk zodanig op te schuiven dat deze zicht krijgt op de weersverschijnselen die zich in de vroege ochtenduren op Mars afspelen. Het zal nog tot november 2015 duren voordat de manoeuvre is volbracht.

De Mars Odyssey volgt een zogeheten zonsynchrone omloopbaan die vrijwel haaks op de evenaar van Mars staat. Deze baan is in de loop van de afgelopen dertien jaar verschillende keren bijgesteld, maar steeds bleef de orbiter boven dat deel van Mars waar het op dat moment laat in de middag of laat in de nacht was.

Vanaf 2015 kan de Mars Odyssey voor het eerst zien wat zich in de uren kort na zonsopkomst en kort na zonsondergang op de rode planeet afspeelt. Dat moet onder meer informatie opleveren over de manier waarop de bodem

Share

Speak Your Mind

*