19 juni 2024

Schitterende opnames van poollichten op Saturnus

Saturn Colorful Aurora

De poollichten op aarde zijn onderin groen en rood aan de bovenkant. Op Saturnus blijken de aurora’s onderin rood te zijn, en paars aan de bovenkant. Het verschil zit ‘m in het feit dat op aarde aurora’s verlicht worden door aangeslagen zuurstof-en stikstofatomen, terwijl op Saturnus aangeslagen waterstofatomen de bron vormen.

De Hubble-ruimtetelescoop en de Saturnusverkenner Cassini hebben de handen ineen geslagen om spectaculaire opnames te maken van dansende aurora’s aan de polen van Saturnus. Het resultaat is een soort choreografie van de complexe bewegingen van de poollichten.

De resultaten van het onderzoek kunnen helpen tot een beter begrip van het verband tussen de zonnewind en de heldere, kleurrijke elektrische stormen. Daarnaast kan een beter begrip van de dynamiek van aurora’s een verklaring vormen voor de opvallend warme buitenste atmosfeerlagen van Saturnus en de overige gasplaneten. Wetenschappers vermoeden al langer dat poollichten hierbij een rol moeten spelen, maar precies welke is vooralsnog onduidelijk.

Overigens blijkt dat poollichten be

Share

Speak Your Mind

*