21 juli 2024

Grote doorbraak op het gebied van kernfusie

Capsule met kernfusie binnen een Hohlraum. Credit: Dr. Eddie Dewald (LLNL and member of high-foot team)

Binnen een onderzoeksinstituut in de VS hebben onderzoekers een grote doorbraak bereikt op het gebied van kernfusie. Hoewel het met voldoende energie niet moeilijk is om waterstofatomen samen te persen tot helium, is het de grote uitdaging om dit proces dusdanig in te richten, dat er meer energie geproduceerd wordt dan van buitenaf wordt ingebracht. Dit is nu voor het eerst gelukt in het Lawrence Livermore National Laboratory. Volgens de onderzoekers vormen de resultaten van het experiment een belangrijke stap richting de Heilige Graal van Kernfusie: “Ontsteking”, waarbij de reactie zichzelf in stand houdt.

Hartstikke mooi natuurlijk, maar hoe hebben ze het geflikt? Wel, bij de fusie van waterstof ontstaan heliumkernen, die ook wel alfadeeltjes genoemd worden. Nu hebben ze het voor elkaar gekregen dat de alfadeeltjes hun energie “dumpen” in de deuterium-tritium brandstof, in plaats van te ontsnappen. De alfadeeltjes verhitten de brandstof, waarbij de fusiereacties toenemen. Hierbij ontstaan nog meer alfadeeltjes. Het resultaat is een positieve terugkoppelingslus die uiteindelijk leidt tot “ontsteking”.

Deze experimentele resultaten komen beter overeen met de computermodellen dan alle eerdere experimenten, waarmee een belangrijke stap wordt gezet in het voorspellen van het gedrag van materie tijdens explosieve nucleaire processen. Daarnaast is bewezen dat de de nieuwe “ontstekings-techniek” een veilige en effectieve methode van kernfusie is.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. zal tijd worden 🙂

Speak Your Mind

*