11 december 2023

Waarom produceren sommige stervende sterren kosmische straalstromen?

Rotten Egg Nebula

Zoals je weet, eindigen zware sterren hun leven op spectaculaire wijze, in de vorm van een gewelddadige supernova-explosie. Lichtere sterren, zoals de zon, blazen op rustiger wijze hun laatste adem uit. Hierbij ontstaan kleurrijke wolken die planetaire nevels genoemd worden. Hoewel sommige van deze nevels min of meer bolvormig zijn, heeft een significant gedeelte een uitgesproken asymmetrische vorm. Hierbij zijn vaak bipolaire straalstromen zichtbaar, die afkomstig zijn vanuit het centrum. Maar hoe kan een bolvormige ster zo’n asymmetrische nevel vormen? En wat is hierbij de rol van de straalstromen?

Astronomen denken dat materie-overdracht hierbij een rol moet spelen. Met andere woorden: als ge

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d