16 juni 2024

Russische spionagesatelliet valt zondag terug op aarde

cosmos1220

De in 1980 gelanceerde spionagesatelliet Cosmos 1220 – dat was toen nog in het tijdperk van de Sovjet-Unie – zal komende zondag volgens voorspellingen om 08.01 uur ’s ochtends op aarde terugvallen. De onzekerheid in dat tijdstip is volgens Satview 8 uren, dus het zal bij ons hoe dan ook op zondag plaatsvinden. De Reconnaissance

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Met een beetje pech krijg je dus alsnog een Rus in je achtertuin! 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Gert, tenzij je een tuintje ergens in de pacific hebt kun je opgelucht ademhalen.

  Vanmorgen vroeg, onderweg van het Midden Oosten naar Amsterdam, boven het oosten van Roemenie, heb ik deze tegenligger voorbij zien komen. Langzaam tuimelend, en met een spoor van brokstukken er achteraan, recht over ons heen, gelukkig met een kilometer of 60 hoogteverschil.
  Wist op dat moment wel wát het was, maar niet wélke het was. Kosmos 1220 dus.

  Geen idee hoe stijl zo’n re-entry traject is, maar gezien de snelheid en de richting denk ik dat de Pacific zeker haalbaar was.

  Jaap

  • Jaap, bedankt voor je melding. Ik weet niet waar ‘ie uiteindelijk terecht is gekomen, maar als de Cosmos al boven Roemenië uiteen gevallen was vraag ik mij af of de brokstukken niet boven land terecht zijn gekomen. Ik heb net nog even gechekt of er nieuws is over de reentry van de Cosmos 1220, maar ik heb nog niets voorbij zien komen.

Speak Your Mind

*