31 maart 2020

Geen singulariteit, maar een Planckster in het centrum van een zwart gat?

artist concept supermassive black hole

Twee natuurkundigen, namelijk Carlo Rovelli en Francesca Vidotto, hebben het idee geopperd dat zwarte gaten helemaal geen singulariteit in hun centrum hebben, maar een zogenaamde Planckster. Als dat klopt, dan heeft dat grote implicaties. Het betekent o.a. dat alle informatie dat ooit is opgeslokt door een zwart gat, ooit weer zal worden teruggegeven aan het universum.

Volgens de standaardtheorie bestaan zwarte gaten uit twee simpele onderdelen: een singulariteit en een waarnemings- of gebeurtenishorizon. Aangezien we geen sonde in een zwart gat kunnen droppen, hebben we geen idee wat er werkelijk aan de hand. In plaats daarvan moeten we het hebben van theorie

Comments

  1. evandijken zegt

    Blij toe dat er nu eindelijk een ander geluid te horen is. Ik ben zelfs niet eens een amateur deskundige maar singulariteit heb ik altijd al een gedrocht gevonden. Zuiver bedacht omdat deskundigen niets beters konden bedenken en zich aan hun stand verplicht voelen om met een oplossing te komen. Zoals anderen op deze site ook al stelden dat de term “oneindig” eigenlijk ook een verkapt “ik weet het niet” is.

  2. Ik deel de mening van de hierboven geplaatste reactie.
    Naar mijn mening is het idee van pak hem beet 200 jaar geleden of langen (weet het niet precies)
    dat een ster gewoon zoveel massa heeft dat licht er niet uit kan, dus niks geen singulariteit maar gewoon een ontzettende compacte ster nog steeds geld.

    singulariteit is alleen leuk voor de mensen die graag over wormgaten, tijdreizen en anders soort onzin praten, ook in de kosmos wetenschap word een hoop onzin verkocht, wat overigens niet erg is, want je moet ergens beginnen, en door onderzoek kom je tot dichtbij de waarheid.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: