23 juni 2024

Inslag op Mars creëerde overstroming

Credit: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Het oppervlak van Mars wordt bedekt door vele kraters, die de littekens vormen van een voortdurend bombardement van ruimtestenen en kometen. Soms is zo’n inslag dusdanig heftig, dat de grond onder de krater letterlijk gaat smelten. Deze grond bestaat niet alleen uit rotsen en stofdeeltjes, maar ook (diep onder het oppervlak) uit waterijs. Het resultaat is dan een enorme overstroming, waarbij een netwerk van kanalen en stroomgeulen wordt gevormd.

Bovenstaande opname laat de gevolgen zien van zo’n overstroming. De kleuren geven de hoogteverschillen aan: groen en geel staan voor lage gebieden, terwijl wit en blauw diepe depressies zijn, tot wel 4 kilometer diep. Het gefotografeerde gebied staat bekend als Haphaistus Fossae en bevindt zich op het noordelijke halfrond van de Rode Planeet. De opname is gemaakt door de hogeresolutie stereocamera aan boord van de Europese Mars Express.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

 1. Jôghûm zegt

  volgens mij, de foto “goed” bekijkende is het object dat die krater veroorzaakte gewoon middenin een reeds bestaand stroomgebied gevallen.
  een week of zo geleden kwam dit ook al voorbij.

  • Martin Schoenmaker zegt

   In de commentaren op de ESA pagina (bron vh artikel) is ook al een aantal commentaren geplaatst die dit aangaven. Ik snap sowieso niet waarom de conclusie getrokken wordt dat de inslag het stroomgebied heeft doen ontstaan (als ik het goed lees tenminste)

   Zie bijvoorbeeld hier: (vooral in infrared is het goed te zien)
   http://maps.google.com/mars/#lat=19.755823&lon=126.741134&zoom=8

   Het maakt onderdeel uit van een groter stroomgebied waarbij de stroomrichting, aan de ‘eilandjes’ te zien van zuid naar noord loopt (in de foto bovenaan dit artikel van links naar rechts). Zowel aan het begin als aan het einde van het stroomgebied is een uitwaaiering (delta) van het stroomgebied te zien.

   Zou de inslag de oorzaak zijn van het stroomgebied dan zou je verwachten dat de stroomrichting in beide richtingen loopt. Tevens zou je verwachten dat de ejacta uitgesleten zijn door de stroom, ipv de ejacta die in een reeds uitgesleten stroomgebied gevallen zijn, wat ik nu op de foto denk te zien.

   Het stroomgebied is niet de enige in zijn soort in dit deel van Mars en wanneer ik mijn fantasie op de loop laat denk ik zelfs te zien dat het aan de rand ligt van een enorm (en waarschijnlijk zeer oud) inslagbekken. Zie dit plaatje: http://postimg.org/image/n866xhy6n/

   Wellicht gaat het daarbij zelfs om de inslag waarover in dit artikel gespeculeerd wordt: http://www.kennislink.nl/publicaties/tweedeling-mars-is-mogelijk-veroorzaakt-door-grote-inslag

   • Olaf van Kooten zegt

    Ja maar een delta is toch vrijwel per definitie het einde van een stroomgeul? Als aan beide uiteinden een delta zichtbaar is, zou je verwachten dat het water dus RICHTING beide delta’s gestroomd heeft (?).

    • Jôghûm zegt

     beste Olaf,

     je hebt volgens mij maar weinig kijkervaring nodig om “vast” te kunnen stellen dat het hier een reeds bestaand stroomgebied betreft.
     en dat de latere inslag enige doorlopende (goed durven kijken hè) stroomkanalen heeft bedolven met impactmateriaal .
     bovendien kun je nog andere vloeikanalen onder aan de foto zien.

Speak Your Mind

*