28 maart 2024

‘Robottelescoop’ ontdekt stellaire kraamkamer

De PLATO-R-sterrenwacht op Antarctica. In de zwarte doos links zit de submillimetertelescoop HEAT. credit: Craig Kulesa

Een internationaal team van astronomen heeft, met behulp van een submillimetertelescoop op Antarctica, een grote wolk van moleculair gas in de Melkweg ontdekt. De gaswolk – ongeveer 250 lichtjaar lang en vijftien lichtjaar breed – heeft een massa van ongeveer 40.000 zonsmassa’s. Hij bevindt zich op ongeveer 15.000 lichtjaar van de aarde. Grote moleculaire wolken zijn de kraamkamers van sterren. De nu ontdekte wolk, die de aanduiding G328 heeft gekregen, vertoont de eerste tekenen van stervorming, maar bevat nog geen volwaardige sterren. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe de langgerekte gaswolk is ontstaan. Volgens één theorie zou het een aaneenschakeling van kleine gaswolken kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is dat het filament een concentratie van moleculair gas is die deel uitmaakt van een veel grotere wolk van atomair gas. G328 is opgespoord met de High Elevation Antarctic Terahertz-telescoop (HEAT), een autonoom werkend instrument dat wordt gebruikt om de gaswolken in de Melkweg in kaart te brengen. HEAT staat op Ridge A, een van de koudste en droogste plekken op aarde. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Tinslee J. zegt

    Fantastisch dat we nu een (extra) mogelijkheid hebben om te kijken naar een ontwikkeling van een aantal komende “baby” sterren. Welke processen er worden doorlopen als stappenplan + het ontstaan hiervan. (soorten gassen etc.)

    Worden leuke en bovenal interessante tijden.

    Overigens voor de liefhebbers die een foto/image van dit moois willen zien klik dan even op de onderstaande link.

    >> http://loke.as.arizona.edu/~ckulesa/HEAT/data/g328.jpg

    Als je meer wilt zien in de vorm van een video/filmpje (.mp4) of andere data van HEAT klik dan op deze link >> http://loke.as.arizona.edu/~ckulesa/HEAT/data/

Speak Your Mind

*