1 oktober 2023

Delftse ruimtevaarttechniek helpt oogchirurgen

Credit: ROTFLOLEB/Wikipedia

Maastrichtse oogchirurgen maken sinds kort gebruik van een Delftse ruimteonderzoekstechniek om nauwkeurige operaties aan het menselijk netvlies uit te voeren. Bij zulke operaties wordt gebruikt gemaakt van een extreem krachtige microscoop die aan het plafond van de operatiekamer is bevestigd.

Minieme trillingen van het nieuwe gebouw van de Maastrichtse universitaire oogkliniek, voornamelijk veroorzaakt door windbelasting van het gebouw, maakten precisie-operaties echter moeilijk. Dat probleem is nu verholpen dankzij een instrument dat door TNO in Delft ooit is ontworpen in het kader van het Darwin-programma – een mogelijk toekomstig ruimteonderzoeksproject van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor het gedetailleerd bestuderen van planeten bij andere sterren.

Ook voor het testen van de precisietechnieken die nodig zijn voor Darwin was behoefte aan een volmaakt trillingsvrije opstelling. Die opstelling – ‘Hummingbird’ (kolibri) genoemd – is in Delft met succes ontwikkeld. Hummingbird meet de trillingen die van buitenaf werkzaam zijn, en compenseert die door de meetapparatuur precies in de tegenovergestelde richting te bewegen. De Hummingbird-opstelling is nu met succes toegepast bij de oogmicroscoop in Maastricht, zodat trillingsvrije precisieoperaties uitgevoerd kunnen worden.

Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: