29 maart 2024

Satelliet van Andromeda is het resultaat van een kosmisch verkeersongeluk

Het Andromedastelsel. Credit: Adam Evans/Wikipedia.

Het Andromedastelsel wordt omgeven door een zwerm van kleine satellietstelsels. Het blijkt dat één van deze stelsels, Andromeda II, omringd wordt door een zwerm van sterren. Aan de hand van de beweging van deze sterren hebben onderzoekers vastgesteld dat Andromeda II het resultaat is van de botsing tussen twee dwergstelsels. Nooit eerder heeft men bewijs gevonden voor een samensmelting van twee stelsels met zo’n kleine massa.In het jonge universum waren alle sterrenstelsels klein en astronomen vermoeden dat deze babystelsels steeds groter zijn geworden, door middel van het opslokken van buurstelsels. Uiteindelijk ontstaat zo een groot en massief sterrenstelsel, die nog meer dwergstelsels zal aantrekken. Toch worden niet alle dwergstelsels “opgegeten” door grotere varianten. Een deel ervan blijven rondjes draaien rondom het moederstelsel. Het Andromedastelsel is het grootste sterrenstelsel in onze kosmische omgeving en is, net als de Melkweg, een reuzen-spiraalstelsel.

Zwerm van satellietstelsels
Andromeda wordt omgeven door een zwerm van kleinere stelsels, waarvan er inmiddels 18 bekend zijn. Deze satellieten hebben namen als Andromeda I, II, II, etc. Onderzoekers van het Niels Bohr Instituut uit Denemarken hebben de sterren in Andromeda II geanalyseerd en zijn daarbij tot een opmerkelijke conclusie gekomen.”Sterren in dwergstelsels bewegen meestal willekeurig in het rond, maar dat is niet bepaald het geval bij Andromeda II. Wat ons vooral opviel, is een stroom van sterren die heel consequent een andere beweging hebben dan de rest. Deze sterren vormen een vrijwel complete ring en bewegen rondom het centrum van het sterrenstelsel”, aldus het hoofd van het onderzoeksteam.

This diagram shows the dwarf galaxy Andromeda II with the stars belonging to the stream marked in blue. Their movement show that Andromeda II is a merger of two dwarf galaxies. Credit: Nicola C. Amorisco, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen.

Kosmische botsingen
Het dwergstelsel Andromeda II is erg klein – minder dan één procent van de Melkweg. De roterende sterrenstroom bestaat geheel uit oude sterren en aan de hand van hun eigenschappen hebben astronomen een kosmisch verkeersongeluk kunnen reconstrueren.”Wat we zien is het restant van de botsing tussen twee dwergstelsels, waarbij de dynamiek van het restant behoorlijk is beïnvloed.” Samensmeltingen tussen kleine sterrenstelsels moeten aan de orde van de dag geweest zijn tijdens het ontstaan van de grote sterrenstelsels, maar komen vandaag de dag vrijwel niet meer voor. Vandaar dat Andromeda II het minst massieve voorbeeld is van de samensmelting tussen sterrenstelsels. Aanvullend onderzoek naar Andromeda II kan ons daarom veel leren over dit proces. Bron: Niels Bohr Instituut.

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Kunnen ze misschien ook iets leren over de donkere materie in die dwergstelsels?
    Hoe heeft de donkere materie zich gedragen bij de botsing?
    Is de huidige hoeveelheid donkere materie van AndromedaII de som van de hoeveelheden in de twee oorspronkelijke dwergstelsels, of meer, of minder?

  2. Olaf van Kooten zegt

    Goede vragen, waar ik zover geen antwoord op weet (en de bron ook niet) 😉

Speak Your Mind

*