22 mei 2024

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in maart 2014?

sterrenhemel
De derde maand van het nieuwe jaar wordt in de volksmond ook wel ‘lentemaand’, ‘buienmaand’ of ‘guldenmaand’ genoemd en werd genoemd naar de Romeinse god Mars, de god van de oorlog. In dit uitgebreide artikel wordt een overzicht gegeven van wat er zoal aan de sterrenhemel te zien is in maart 2014.

De Maan en de planeten

Mars en Spica op 31 maart om 23.40 uur in het zuidoosten. Vlakbij staat ook de planeto
</p>
<div class=

Share

Comments

 1. Trees Kersbergen zegt

  Goeiendag,
  Kunt U mijook zeggen of er in de nacht van 4 op 5 april een RODE maan is te verwachten?
  Die schijnt zo zelden voor te komen, ik geloof eens om de zoveel duizend jaar!
  Ik ben heel erg geïnteresseerd of dat werkelijk gaat gebeuren.
  Vorig jaar is het wel 1x gebeurd .Dat hoorde ik van mensen,die dat werkelijkhaddengezien!
  Wilt U a.u.b. Laten weten of U van dat verschijnsel af weet?

 2. Trees, bedankt voor je vraag. Er zal op zaterdag 4 april een totale maansverduistering plaatsvinden, alleen is deze niet zichtbaar in Europa. Waar ze ‘m wel kunnen zien zal de maan langzaam maar zeker in de schaduw van de aarde komen en steeds donkerder worden. De kleur van de maan tijdens de totaliteit is niet van tevoren te voorspellen, maar hij kan rood kleuren. Zie http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Maan/020.html#rood voor meer info daarover. Het is dus geenszins een zeldzaam verschijnsel, dat eens per duizend jaar optreedt. Zie ook deze Astroblog, waarin gesproken wordt over de zogeheten schaal van Danjon, waarmee de kleur van de verduisterde maan kan worden weergegeven: http://www.astroblogs.nl/2008/03/04/de-schaal-van-danjon-en-klimaatveranderingen/

Speak Your Mind

*