10 december 2023

Wat maakt MCG-03-04-014 zo helder? Stervorming of een monster?

MCG-03-04-014

Even voorstellen: hierboven zie je MCG-03-04-014, het grootste en helderste sterrenstelsel op de foto, vastgelegd met Hubble’s ACS. Het behoort tot de klasse der ‘luminous infrared galaxies’, sterrenstelsels die in het infrarood zeer veel licht uitzenden. De vraag die sterrenkundigen al jaren stellen is wat deze LIG’s nou zo helder maakt in het infrarood, is dat een enorme productie van nieuwe sterren of is dat een monster van een zeer actief superzwaar zwart gat in het centrum van het stelsel? Of misschien wel allebei, maar dat lijkt niet waarschijnlijk, omdat actieve zwarte gaten niet bevorderlijk schijnen te zijn voor grote stervorming. Door

Share

Comments

  1. Bij zulke beelden kan ik wegdromen 😉 En hoe mooi zijn die Tilt-shift bewerkingen van NASA foto’s…
    http://www.50plusser.nl/?page=magazine&p=artikelen&article_id=7198&Tilt-shift-bewerkingen-van-NASA-fotos

  2. Ja ze zijn echt mooi, die foto’s. Vooral die van de Paardenkopnevel, schitterend om te zien. De foto van MCG-03-04-014 is hier trouwens in vol ornaat te zien, 2,9 Mb groot: http://www.spacetelescope.org/static/archives/images/large/potw1407a.jpg

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d