23 juni 2024

In één keer 715 door Kepler ontdekte exoplaneten bevestigd

Wat zijn de ‘multi’s’? Credit: NASA.


In één dag is het aantal bekende én bevestigde exoplaneten met maar liefst 715 (!) gestegen. Met een nieuwe techniek is namelijk gekeken naar multiplanetaire systemen in de tussen mei 2009 en maart 2011 door de ruimtetelescoop Kepler van de NASA vergaarde gegevens en dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Tot de 715 bevestigde exoplaneten behoren er vier tot de categorie ‘leefbare exoplaneten’, waar het voorkomen van leven tot de mogelijkheden behoort: Kepler-174 d, Kepler-296 f, Kepler-298 d en Kepler-309 c, allen maximaal 2½ keer de grootte van de aarde. De bevestiging kon worden gedaan door toepassing van een nieuwe techniek, die ‘verification by multiplicity‘ – verificatie door veelvuldigheid –  heet. De voornamelijk statistische truc was dat Kepler meer dan 150.000 sterren in de sterrenbeelden Lier en Zwaan continue in de gaten hield, maar dat enkele daarvan voorrang kregen, omdat er meerdere planeten omheen draaiden. Daarbij is het van belang dat het waarschijnlijker is dat de waargenomen transities – dipjes in de lichtcurves van sterren – veroorzaakt worden door exoplaneten dan door begeleidende sterren. Dat leverde na uitvoerige bestudering van een select aantal sterren de 715 nieuwe exoplaneten op. De teller van ontdekte én bevestigde exoplaneten is daarmee in één klap gestegen tot 1700. Hieronder een grafiek over de grootte van de nu bekende exoplaneten.

Credit: NASA


Hieronder een grafiek waarmee goed wordt getoond welke sprong het aantal bekende én geverifieerde exoplaneten vandaag gemaakt heeft:

Credit: NASA

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Indrukwekkend! Het kan nu toch niet lang meer duren of we vinden het zusje van de Aarde, zou je zeggen.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik vraag me of of u wens wel werkelijk word binnenkort,
  Naar mijn idee zijn wij een uiterst bijzondere planeet, en om een planeet als de onze te worden moeten er toch wel veel toevalligheden bij elkaar komen.

  Waar ik wel van overtuigd ben is dat er bacterieel leven gevonden word, en nog binnen nu en 100 jaar.
  Maar een tweede aarde, dat zal nog wel een poos duren, of u moet alleen een rotsachtige planeet bedoelen, zonder atmosfeer , althans niet zo een als de onze, dan zou u wel gelijk kunnen hebben.

  • Enceladus zegt

   Och, nog niet eens zo heel lang geleden dacht men dat de aarde het middelpunt van het universum was en dat alles om ons draaide. Uiteindelijk bleek dat we maar een heel gewoon planeetje bewonen, bij een tamelijk bescheiden ster, ergens een beetje achteraf in een ook al tamelijk normaal sterrenstelsel. Niks bijzonders dus.
   De kans dat er een vergelijkbare planeet zal worden gevonden lijkt mij dan ook aanzienlijk.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Vol verwachting naar de James Webb telescoop, deze kan het allemaal wel eens in een stroom versnelling gaan brengen!

Speak Your Mind

*