28 maart 2024

Met nieuwe techniek water ontdekt bij exoplaneet

Credit: Image used with permission of David Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Sterrenkundigen van o.a. de Penn State Universiteit (VS) hebben gebruikmakend van een nieuwe techniek waterdamp ontdekt in de atmosfeer van een exoplaneet, die om de nabije ster tau Boötes in het sterrenbeeld Ossenhoeder (Boötes) draait – een impressie zie je hierboven.  Het gaat om een planeet die ongeveer zo zwaar als Jupiter is en die  tau Boötes b wordt genoemd. De planeet staat dicht bij de ster en is daarom zeer heet – vandaar de naam ‘hete Jupiter’. Bij andere exoplaneten – zoals GJ 1214b – werd eerder ook al waterdamp in de atmosfeer ontdekt, maar dat kon alleen als de planeet vanaf de aarde gezien precies voor z’n ster langs schoof en men het spectrum van de planeet kon meten. Bij de nieuwe techniek hoeft die transitie niet per sé plaats te vinden, maar kijkt men middels infrarood naar de ster én de planeet. Vanwege de omwenteling van de planeet om de ster – in dit geval dus  tau Boötes b om  tau Boötes – zullen sommige spectraallijnen iets verschoven worden, een gevolg van het zogenaamde Doppler-effect. Die lijnen moeten van de planeet zijn en daarin heeft de groep sterrenkundigen waterdamp herkent. Met deze techniek hoopt men een inschatting te kunnen maken hoeveel exoplaneten in de Melkweg water(damp) in hun atmosfeer hebben. Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. Jôghûm zegt

    hoi Arie,

    ik stel me zo voor dat jij en je sterrenkijkvereniging met een juist accessoire op/in de atmosfeer van Jupiter, Neptunus en/of Venus óók waterdamp zullen vinden, gezien de al miljarden jaren vallende “ijs-sneeuwballen”.

  2. Met de juiste middelen zal dat zeker kunnen, Jôghûm. Maar voor exoplaneten zoals tau Boötes b gaat dat niet op, die staat voor amateurs veel te ver weg.

Speak Your Mind

*