26 februari 2024

Gisteren was overal in Nederland het noorderlicht zichtbaar

Poollicht gezien vanuit Oostkapelle, gemaakt door Klaas Jobse.

Poollicht gezien vanuit Oostkapelle, gemaakt door Klaas Jobse.

Op verschillende plaatsen in Nederland is gisterenavond (en -nacht) het noorderlicht waargenomen, ondermeer in Zeeland en op de Waddeneilanden. Niet lang daarna werd Twitter overspoeld met foto’s van het bijzondere natuurverschijnsel. Het noorderlicht mag verrassend genoemd worden: ondanks een uitbarsting op de zon was het niet de verwachting dat zich een geomagnetische storm zou ontwikkelen. Maar gelukkig (voor ons) was dat wel het geval, hetgeen resulteerde in het kleurrijke schouwspel.

Het poollicht was behoorlijk fel, voor Nederlandse begrippen dan. Vooral tussen 9 en 11 uur ’s avonds was het poollicht behoorlijk actief, hoewel bewolking en lichtvervuiling op vele plaatsen roet in het eten gegooid hebben. Volgens het KNMI is het noorderlicht gemiddeld zo’n zeven keer per jaar te zien in ons kikkerlandje. In 1989 was er zelfs sprake van een ware poollicht-explosie, waarbij het bijzondere natuurverschijnsel minstens 14 dagen zichtbaar is geweest.

Het noorderlicht ontstaat door geladen zonnedeeltjes die hoog in de atmosfeer in botsing komen met zuur- en stikstofmoleculen. Afhankelijk van de soort van die moleculen kleurt het poollicht rood, roze, paars, blauw, groen of zelfs geel.

poollicht robert de vries

Het poollicht gezien vanuit Franeker, gemaakt door Vincent van Leijen.

Share

Comments

 1. Beste Redactie.

  Zouden jullie de bronvermelding van de tweede foto willen corrigeren?

  Hier staat dat Robert de Vries een foto heeft gemaakt die in werkelijkheid van mij is.
  SVP doorlinken naar: http://www.flickr.com/photos/fotovins/12823793464/

  Robert heeft hem nogal slordig doorgetwitterd 😉

  mvg,
  Vincent van Leijen

 2. Vincent, bedankt voor de melding. Ik heb het zojuist gecorrigeerd. Schitterende foto overigens, complimenten!

 3. Thanks!
  (je mag deze reacties wel verwijderen hoor)

Speak Your Mind

*