25 mei 2024

Giga-zonnevlek maakt voor de derde keer een rondje om de zon

zonnevlek

Op 25 februari j.l. zagen sterrenkundigen met behulp van NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) aan de rand van de zon een zonnevlek verschijnen, die men AR1990 noemde – AR staat voor ‘active region’. We kennen die reusachtige vlek maar al te goed, want de voorgaande twee keren dat de vlek aan de voorkant van de zon te zien was heette ‘ie AR1944 en AR1967.

Share

Comments

  1. Tjitte Dijkstra zegt

    Mooi onderwerp, die zonnevlekken. Ik verbaas mij over de kleur van de zon. Hoe doet een fotograaf dat? Mijn eigen pogingen leveren altijd een blauwige zon op. Ik werk als volgt: mijn megazoomcamera (Lumix FZ300) kan inzoomen alsof er een 600 mm lens gebruikt wordt. Ik stel de camera op 1/16000 sec / diafr f 8 / iso 100 / grijsfilter in sterkste verduistering / witbalans zonlicht. Als ik het grijsfilter maar iets verder open draai, is de zon weer geheel wit.

Speak Your Mind

*