24 februari 2024

Volgend weekend sterrenkijken bij Chr. Huygens

Willen jullie door een grote telescoop de sterren en planeten zien? Kom dan op vrijdag 7 maart van 19:00 tot 23:00 uur en zaterdag 8 maart vanaf 13.30 uur bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens kijken. Deze opent dan haar sterrenwacht voor het publiek. Dit gebeurt in het kader van de Landelijke Sterrenkijkdagen die in 2014 voor de 38e keer worden gehouden.

Wat is er te zien

Beide avonden is de maan zichtbaar. Deze is kort voor het Eerste Kwartier en de kraters, bergen en valleien zijn dan goed te zien, vooral op de grens van licht en donker. Om 20.46 en om 22.59 uur op de avond van 7 maart bedekt de maan twee sterren in de Stier. Deze lijken dan plotseling te verdwijnen achter het niet zichtbare deel van de maan. Hoog aan de hemel staat de planeet Jupiter in het sterrenbeeld Tweelingen. Door de telescoop zijn van deze reuzeplaneet de wolkenbanden te zien en 4 maantjes. Het sterrenbeeld Orion (in de Griekse mythologie een jager vergezeld van twee honden) staat in het zuiden (zie ook de sterrenkaart onderaan). In dit sterrenbeeld vinden we een reusachtige gaswolk, de Orion-nevel, waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden. Daarnaast zijn er prachtige dubbelsterren en sterrenhopen die bij helder weer in kunnen worden bewonderd.

 De Zon bekijken & andere activiteiten

Op zaterdagmiddag vanaf 13:30 uur richten we onze kijkers met speciale filters op de dichtstbijzijnde ster: de zon. Op de zon zijn fraaie zonnevlekken te zien. Mogelijk staan aan de rand van de zon spectaculaire protuberansen, een soort zonnevlammen. Uiteraard zijn zon en sterren alleen te zien bij heldere hemel. Maar ook bij bewolkt weer kan er een kijkje worden genomen in de sterrenwacht en het zonneobservatorium. Er is doorlopend uitleg over de telescopen. Binnen in de zaal geven presentaties over het zonnestelsel en de vereniging. Alle vragen over het heelal en de sterrenhemel boven ons kan je gerust stellen.

De sterrenhemel tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen

In de afbeeldingen hieronder kan je zien hoe de hemel er tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen uit ziet. Kijkend naar het zuiden (klik voor een grotere afbeelding):

sterrenkijkdagen1

Kijkend naar het noorden:

sterrenkijkdagen2

Iedereen is van harte welkom bij Huygens, aan de Matenaweg 1 te Papendrecht bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Zie hier de routebeschrijving. De toegang is gratis. Een groot aantal publiekssterrenwachten, sterrenkunde-verenigingen en particulieren in heel Nederland (in 2013 meer dan zeventig) is ook op zondag 9 maart geopend (zie deze lijst van kijkadressen).

Share

Speak Your Mind

*