11 december 2023

Stuur je experiment de ruimte in

Credit: ESA/NASA

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA selecteert nieuwe experimenten om uit te voeren in microzwaartekracht op 400 kilometer boven onze planeet. Klinkt dat buiten je bereik? Dien een voorstel voor een spannend experiment in en het zou in 2016 zomaar eens uitgevoerd kunnen worden. Wie een theorie wil testen of een fenomeen wil begrijpen, kan niet anders dan aan het experimenteren slaan. Wetenschappers zijn al eeuwen bezig met het verhitten, roeren, drogen en draaien van hun experimenten, in een poging resultaten te boeken. Sinds we de ruimtevaart hebben ‘uitgevonden’ komt daar nog een belangrijke optie bij: het weghalen van de zwaartekracht.Het internationale ruimtestation ISS is een ideaal en goed uitgerust laboratorium waar wetenschappers van alle disciplines mee uit de voeten kunnen. Van metaalovens die tot 2000 graden Celsius kunnen verwarmen tot diepvriezen die tot -80 graden Celsius kunnen koelen en van kassen tot centrifuges. Je kunt een experiment zo gek niet bedenken of het kan uitgevoerd worden aan boord van het ISS. Aan boord van de internationale buitenpost zijn al onnoemelijk veel experimenten tot een goed eind gebracht. Ze hebben we nu dankzij het ISS een beter begrip van ons immuunsysteem, kunnen we betere vaccinaties ontwikkelen, vinden we de genen die verantwoordelijk zijn voor veroudering, ontwikkelen we lichtere en sterkere metaallegeringen en ontdekken we hoe dieren overleven in de ruimte.

ESA-astronaut Luca Parmitano deed juni 2013 een oogexperiment in het ISS. Credit: ESA/NASA

ESA en zijn internationale partners willen wetenschappers de mogelijkheid bieden om hun eigen experimenten uit te laten voeren in de ruimte. De Europese ruimtevaartorganisatie richt zich daarbij vooral op experimenten op het gebied van de biowetenschap. Denk daarbij aan onderzoek met betrekking tot mensen, planten, cellen en astrobiologie. Ben je van mening dat je onderzoeksgebied belang kan hebben bij onderzoek in de ruimte? Stuur dan voor 23 mei 2014 een voorstel voor een experiment in. Beschrijf in dat voorstel wat je experiment inhoudt en waarom het uitgevoerd moet worden aan boord van het internationale ruimtestation.

http://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2014/02/Space_Station_research_calling_scientists#.XrRb0EDgMrk.link

De middelen aan boord van het ISS zijn beperkt en het uitvoeren van experimenten in de ruimte vereist significante inspanning. De criteria die gehandhaafd worden bij het kiezen van het winnende experiment zijn gebaseerd op uniciteit en haalbaarheid van het experiment en van diens relevantie voor de ruimtevaart. Als je experiment gekozen wordt zal ervaren ESA-staff je door het proces begeleiden, waarbij apparatuur getest en klaargemaakt wordt voor de ruimte. De kans om je experiment in de ruimte te krijgen is onderdeel van ELIPS, het European Programma for Life and Physical Sciences in Space, ESA’s onderzoeksprogramma voor wetenschap in microzwaartekracht. Het doel van het programma is het leven op aarde verbeteren en zorg dragen voor een langetermijnaanwezigheid in de ruimte. Voor meer informatie over het aanmeldingsproces, verwijzen we je naar deze pagina deze pagina (Engelstalig). Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d