4 december 2023

Gaan we Venus per vliegtuig verkennen?

Credit: Northrup Grumman and L’Garde

Onderzoekers zijn op het lumineuze idee gekomen om een soort van vliegtuig naar Venus te sturen. Normaal gesproken stuurt men een sonde naar een planeet, waarna zich een lander losmaakt, om zachtjes op het oppervlak terecht te komen. Natuurlijk kost het veel tijd, geld en moeite om zo’n landing succesvol uit te voeren. Daarnaast zijn de omstandigheden aan het oppervlak van Venus vergelijkbaar met de diepste krochten van de hel. Dus waarom pakken we het niet anders aan?

Het idee is om helemaal niet te landen, maar om gewoon rond te vliegen in een soort vliegtuig! De onderzoekers hebben een vaartuig ontworpen dat ontzettend licht is: slechts 500 kilogram! Geloof me, dat is echt ontzettend weinig. Bovendien is voor de missie geen nieuwe technologie noodzakelijk, waardoor het snel en goedkoop uitgevoerd kan worden

Het idee is om de sonde – VAMP genoemd – op conventionele wijze naar Venus te sturen. Vervolgens wordt VAMP volgepompt met gas, waarna het wordt losgelaten. De sonde kan dan vrijelijk door de dampkring van Venus bewegen. Overdag zal VAMP propellers gebruiken, terwijl het ’s nachts als een soort zweefvliegtuig zal functioneren. Vanwege de krachtige winden op Venus zal VAMP de planeet iedere zes dagen kunnen omcirkelen.

Maar wat is het doel van zo’n missie? Nou, de onderzoekers willen graag weten hoe het klimaat van Venus in elkaar steekt en dan vooral haar superbroeikaseffect. De onderzoekers zijn immers bang dat hetzelfde bij de aarde kan gebeuren. Als de VAMP-missie een succes zal zijn, dan kun je er vergif op innemen dat NASA vaker een vliegtuig zal sturen, bijvoorbeeld naar Mars of naar Titan.

Het gehele voorstel kan hier gelezen worden.

Bron: Phys.org

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Aan het plaatje te zien overweegt men ook al om zo’n vliegtuig naar een maan van Saturnus te sturen?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Monique zegt

  Nog minder zelfs, 992 pounds = 449.963631 kilogram.
  (To make that happen, they have designed an incredibly light (just 992 pounds) inflatable drone)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: