29 maart 2024

Spanningen Oekraïne tonen Amerika’s afhankelijkheid van de Russen in de ruimte

Credit: NASA

De spanningen van de laatste weken in Oekraïne en de Krim benadrukken de Amerikaanse afhankelijkheid van de Russische technologie, zowel bij de bemande als de onbemande ruimtevaart. Het is bekend dat sinds het stopzetten van de space shuttles – de laatste vlucht dateert al weer van 2011, dat was de Atlantis – de Amerikanen volledig afhankelijk zijn van de Russische Sojoez-raketten en capsules om astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te brengen. Op geen enkele andere manier kunnen ze daar heen gaan of uit vertrekken. Momenteel zijn er zes astronauten aan boord van het ISS, drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner (Expeditie 38, zie afbeelding hieronder). Maandag a.s. 10 maart staat er weer een vertrek gepland met een Sojoezcapsule om drie astronauten terug naar aarde te brengen, waarvan eentje de Rus Oleg Kotov is, geboren op… de Krim. Op 25 maart a.s. gaat een nieuwe ploeg naar het ISS, twee Russen en één Amerikaan en vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat deze vlucht niet doorgaat.

De bemanning van expeditie 38. Credit: NASA

Het zal nog jaren duren voordat de Amerikanen met het SLS-systeem en de Orioncapsule een opvolger van de space shuttles hebben en dat wordt er niet beter op door verdergaande bezuinigingen, die de politiek in Washington de NASA oplegt. Voor een ritje met een Sojoez betalen de Amerikanen $ 50 miljoen per stoel aan de Russen en dat terwijl menig medewerker van de NASA ontslagen wordt door gebrek aan werk, een schrijnende situatie. De NASA heeft weliswaar een Commercial Crew Program (CCP) opgezet, bedoeld om commerciële ‘ruimtetaxi’s’, ontwikkeld door ruimtevaartondernemingen Boeing, SpaceX en Sierra Nevada, in te zetten voor bemande vluchten, maar ook daar hebben de bezuinigingen toegeslagen en lijkt de eerste bemande vlucht niet eerder dan 2017 te kunnen plaatsvinden. Het was niet voor niets dat NASA-baas Charles Bolden er onlangs bij het Congres op aandrong niet meer op het CCP-programma te bezuinigen, om verdere vertraging en daarmee langere afhankelijkheid van de Russen te voorkomen.

Charles Bolden, staand voor een service module van de Orion capsule.  Credit: Ken Kremer/kenkremer.com

De afhankelijkheid van de Amerikanen op de Russen blijkt ook voor te komen in de onbemande ruimtevaart. Het werkpaard van de Amerikaanse draagraketten bijvoorbeeld, de Atlas V raket, heeft een eerste trap, die voortgestuwd wordt door een RD-180, een zuiver Russische raketmotor. De commerciële ruimtevaartonderneming Orbital Sciences Corp. heeft de Antares draagraket (zie afbeelding hieronder), die gebruikt is om de Cygnus capsule naar het ISS te brengen. De eerste trap van die raket is ontwikkeld door het Yuzhnoye Design Bureau en Yuzhmash, beiden afkomstig uit het oostelijke (lees: Russisch georiënteerde) deel van de Oekraïne.

Credit: Ken Kremer/kenkremer.com

Het zou best kunnen dat door de gespannen toestand in de Oekraïne en met name op de Krim het Amerikaanse congres tot het inzicht komt dat de bezuinigingen op de Amerikaanse ruimtevaart de afhankelijkheid van de Russen alleen maar vergroot en dat ze meer budget beschikbaar zullen stellen. In die zin zouden de spanningen in de Oekraïne een voordeel op kunnen leveren voor de Amerikaanse ruimtevaart. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Als aanvulling op het artikel heb ik nog een extra verdieping als opinie gevonden in het technisch weekblad.
    Het geeft een heldere en duidelijke kijk op NASA’s bezuinigingen en simpel weg ziet het er niet goed uit voor ze.

    Klik op het onderstaande link en je wordt er heen geleidt.
    >> http://www.technischweekblad.nl/opinie/commentaar/nasa-naar-de-achterhoede.146967.lynkx

  2. Hadrianus zegt

    Misschien zouden lucht- en ruimtevaartbedrijven zoals Boeing ook een slaatje slaan uit meer NASA-budget als er weer nieuwe recycle-raketten werden gebouwd?

Speak Your Mind

*