Site pictogram Astroblogs

Bestaan van Niburu definitief ontkracht

credit: DSS/NASA/JPL-Caltech

Al tientallen jaren gaan er geruchten dat zich voorbij de omloopbaan van Pluto een onbekend en groot object zou schuilhouden, een wereld die verschillende namen heeft gekregen, zoals Planet X, Nemesis, Tyche en Niburu. Deze geruchten kunnen nu definitief de prullenbak in: NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft uitgewezen dat zich geen gasplaneten bevinden binnen 26.000 AU vanaf de zon (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).

credit: DSS/NASA/JPL-Caltech

Dat betekent dat het buitenste zonnestelsel waarschijnlijk geen grote gasplaneet of kleine satellietster bevat. Dat betekent overigens niet dat de zoektocht nutteloos is geweest. Men heeft namelijk zo’n 3500 nieuwe sterren ontdekt, inclusief mislukte sterren die bruine dwergen genoemd worden. Deze staan allemaal op een afstand tot 500 lichtjaar vanaf de aarde. Tot deze objecten behoren een nieuwe ster op 20 lichtjaar afstand, en een paar bruine dwergen op een afstand van slechts 6,5 lichtjaar. Die laatste vormen het meest nabije stersysteem dat in meer dan een eeuw ontdekt is.

Update
Niburisten gebruiken graag de IRAS-waarnemingen uit de begin jaren ’80 om het bestaan van Niburu te ondersteunen. Dat deze claim op niets gebaseerd is, kun je hier lezen.

Bron: NASA

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten