5 december 2023

Boekenweek geopend met buitenaards Boekenbal

Het buitenaardse Boekenbal

Het buitenaardse Boekenbal

De 79e Boekenweek (8 t/m 16 maart) is gisteravond in de Stadsschouwburg in Amsterdam van start gegaan met het traditionele Boekenbal, dat dit keer een buitenaards tintje had.

Share

Comments

 1. Jôghûm zegt
  • Enceladus zegt

   Leuk om te zien!

   Ik zag bij 500 km. staan: Earth’s gravity 86% as strong
   Hoe moet ik me dat voorstellen? In de ruimte ben je toch gewichtloos? Het is toch niet zo dat je op 500 km. hoogte nog 86% van je Aardse gewicht weegt?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Olaf van Kooten zegt

    In de ruimte ben je helemaal niet gewichtsloos 😛 – dat lijkt alleen maar zo doordat je met rotgang zowel naar voren als naar beneden gaat. Maar je snelheid is zo hoog, dat je de aarde voortdurend ‘mist’. Een omloopbaan is dus gecontroleerd vallen. Ik weet niet of dat ook voor objecten zoals de maan geldt hoor, maar ik weet wel dat gewichtsloosheid in de ruimte een ‘illusie’ is – althans, op nabije afstand van de aarde. Vandaar dat het ISS soms z’n raketten moet vuren – door wrijving met de dunne exosfeer remt deze af en dan zou-ie uiteindelijk naar beneden flikkeren.

    • Enceladus zegt

     Ja oke, maar de heren en dames in het ISS zweven toch? Is er dan wel eens een proef gedaan door zo’n astronaut op een weegschaal te zetten? En zo ja? Wat geeft die dan aan? Want die weegschaal zelf ‘valt’ immers ook voortdurend met een rotgang.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Olaf van Kooten zegt

      Ze zweven op dezelfde manier als je gaat zweven in zo’n speciaal vliegtuig dat een paraboolvlucht maakt. Hoe dat zit met je ware gewicht, ja da’s een goede vraag. Maar als je de eigenbeweging van het ISS helemaal stil zet, dan vallen de astronauten op de ‘grond’ en die ‘grond’ (lees: het ISS) met een rotgang naar de aarde.

 2. Jôghûm zegt

  UHH, nu ga ik schaatsen op héél glad ijs.
  het gaat hier om de invloedskracht, wat verderop zou je 50 en 25 % hebben kunnen zien.
  zonder aandrijving, ( en de hierdoor veroorzaakte zogenoemde valbeweging) is aantrekking absoluut.
  en valt alles terug op aarde.
  tenminste zo dacht ik een klok te hebben horen luiden (*_*).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d