11 december 2023

Aangepaste kosmologische constante voorspelt een krimpend universum

Credit: ESO.

De meeste kosmologen zijn van mening dat het universum uiteindelijk uit elkaar zal klappen als een ballon – de zogenaamde Big Rip. Dit komt doordat het heelal steeds sneller aan het uitdijen is. Nu zijn twee natuurkundigen met een alternatief gekomen: zij hebben een integraal onderdeel van de algemene relativiteitstheorie opnieuw geformuleerd: de kosmologische constante. Albert Einstein kwam met het idee van een kosmologische constante, om te verklaren waarom het heelal niet in elkaar klapte, maar statisch leek te zijn. De kosmologische constante (de waarde van de energiedichtheid van het vacuüm) werd hiermee onderdeel van Einstein’s theorie. Later is ontdekt dat het universum steeds sneller uitdijt en dat betekent dat de waarde van de kosmologische constantie niet-nul moet zijn. Het probleem is, beweren Nemanja Kaloper en Antonio Padilla, dat deze niet-nul waarde onredelijk groot is. Latere pogingen om deze waarde “bij te stellen”, zoals het idee dat de energie afkomstig is van een Higgsdeeltje, zijn veel te instabiel. De natuurkundigen leggen het als volgt uit:

“Omdat de kosmologische constante per definitie constant is in tijd en ruimte, is het verleidelijk om deze te koppelen aan de energie van het vacuüm. Echter, als je ook de vacuumenergie van nulpuntsfluctuaties (een kwantumeffect) meetelt, dan word de kosmologische constante een factor 10^120 groter dan de waargenomen waarde.”

Om dit probleem te verhelpen, hebben Kaloper en Padilla de relativiteitstheorie een klein beetje anders geformuleerd. Het gevolg is dat de kosmologische constante gelijk staat aan het historische gemiddelde van de materie-energie dichtheid in het universum, waarbij het aandeel van kwantumfluctuaties komt te vervallen. Het resultaat is dan een relatief kleine kosmologische constante – eentje dat suggereert dat het heelal ooit zal stoppen met uitdijen en weer zal gaan instorten. Dat zou betekenen dat de Big Crunch weer uit het verdomhoekje mag herrijzen. Bron: io9.

Share

Comments

  1. evandijken zegt

    En dat heb ik nou altijd al gedacht!
    Alleen mijn redenatie is veel simpeler…

  2. Het mooie van dit soort theorieën is dat het allemaal “aannames” zijn en het altijd voor ons (mens) zijnde een onduidelijke , onbeantwoorde vraag van het gehele kosmos zal blijven.

  3. aronjaco zegt

    Ewel , ook ik heb altijd al gedacht dat het heelal krimpt na verloop van tijd. De uitleg die hier staat , daar begrijp ik niets van. Zou het kunnen dat de kosmologische constante niets anders is dan het constant toenemen of afnemen van de lichtsnelheid, om welke duistere reden dan ook ???

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d