16 juli 2024

Voor de Astrocult-liefhebbers: alle jaargangen Astro staan online

Astro

In de periode tussen september 1977 en december 1982 werd het periodiek Astro uitgebracht, het clubblad van de afdeling Drechtsteden van de Jongerenwerkgroep (JWG), later de afdeling Dordrecht van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (NVWS). Astro verscheen welgeteld 32 keer en iedereen die er geabonneerd op was, zowel de leden van genoemde afdelingen als buitenstaanders, kregen dat blad toegestuurd. Nou ben ik zelf jarenlang redacteur van Astro geweest, dus ik kan er objectief weinig over zeggen, maar ik denk wel te mogen stellen dat het blad vanwege de vreemde mix van bijna wetenschappelijke artikelen tot zeer laag bij de grondse artikelen, de wisselende redacties, die een afspiegeling waren van de net zo wisselende besturen van de afdelingen, het gevarieerde lezerspubliek in binnen-

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Zucht…..snik…..nostalgie pus sang…those were the days, my friend!
  ….enne….mijn doorwrocht Eenden c.q. telescopen-hart slaat al helemaal in “op hol” bij het aanschouwen van het foto’tje van het toen pas 11 jaar oude (vonden we toen blijkbaar al stokoud…..ach..ach..ach) in de berm geparkeerde nedrige 2CV’tje plus dito uitgestald astronomisch instrumentarium……………..
  Datzelfde tafreeltje kan namelijk vandaag de dag nog steeds in levende lijve worden “bewonderd” want zowel de persoon, C’est moi (nu 52 jaar) in het midden van de foto is nog steeds op Moeder Aard aanwezig, mijn 11,5 cm Newton telescoop is nog steeeds in dagelijks/nachtelijks gebruik….en…de toen slechts 11 jaar oude “AstroDuck” heeft nu inmiddels de gezegende roestvrije leeftijd van 45 jaar.
  Ach oudje….. Waar blijft de tijd…waar blijft de tijd!!

 2. Ik heb iets wat sommige heren van de Astroblogs wel zal interesseren. Uit de oertijd zullen we maar zeggen. Te downloaden via : [verwijderd door redactie] Met vriendelijke groet .

 3. Charon, ik heb die link even verwijderd, want ik heb geen idee wat dat zip-bestand bevat. in deze tijd van spammers, hackers en virussen kunnen we geen risico’s nemen. En als K.J. constateert dat er een error is wordt ik helemaal argwanend. Wat is het precies voor een bestand?

 4. Ok, graag een linkje dan naar de *.jpg bestanden. En ik neem aan dat het foto’s over astronomie zijn. K.J. merkte ook dat het een ongeldig bestand is.

 5. En de link werkt wel ik heb het even gecheckt , 18 MB.

 6. Het zijn foto’s waar jij ook op staat. Maar , take it or leave it …
  http://www.adrive.com/public/dSeGrS/1978.zip

 7. OK, ik heb het net gechekt. Clean and safe volgens mij. En inderdaad foto’s…. uit den ouden doosch. Eh… de naam Charon zegt mij niets, maar jij bent kennelijk ook een deelnemer aan één van de astrokampen in Luycksgestel. 😀

 8. Charon werd tijdens dat kamp ontdekt. En inderdaad ik was een van de deelnemers. Maar wie , dat lijkt mij een mooie prijsvraag. Morgen de uitslag.

 9. Ja, da’s een goeie. Als jij degene bent die zo in wc-rollen is gewikkeld, dan zit er een foto tussen waarop jij jezelf onthuld. Maar er gaat mij nog geen lichtje op wie dat is, dus ik ga er nog een nachtje over slapen. Jan, herken jij die mystery guest?

 10. Mmmm, schiet mij net een naam te binnen: Jeroen Pullens? Is een gokje hoor. 😀

 11. Fout !

 12. Jan Brandt zegt

  OK…en nou is het mijn beurt….want dat “plee-rollen incident/foto” kan ik me inderdaad herinneren…Ik heb tijdens al die gedenkwaardige kampen stevig plaatjes lopen schieten met den ouden natte ZENIT B from Russia. Eh…heb ik dat pleerollen plaatje toevallig geschoten???
  Nou ja…doet er ook niet toe, volgens mij ben jij gewoon Jos (Haring)???
  Of toch Edwin (Mathlener) ???
  Of Ronny (Roos)???
  Of….
  arrrrgghhhh….die spanning….reveal thyself!!!!

 13. Jan Brandt zegt

  Heb net al die foto’s bewonderd……geweldig….wat een stelletje ongeregelde piepjonge astro-snotneuzen, zeg..uiteraard inclusief mijzelve..hihi!!
  Maarre……ik meen het nu eigenlijk wel zeker te weten….Charon…..Cha-Ron….is Ron Roos???
  Zo ja….wat hep ik dan gewonne???

 14. Laatste poging van mij: Evert Snel?

 15. Jan Brandt , je hebt eeuwige roem en een eervolle vermelding in het grote astro-geschiedenisboek verworven , ( welk denk ik nog geschreven moet worden ) ! Ik ben inderdaad Ron Roos , de Ronnie Roos van het vage fotootje hierboven in het artikel. Ik volg jullie mooie astroblogs al een poosje en nadat ik onlangs een deel van mijn diaarchief heb gedigitaliseerd leuk het mij leuk daar jullie wat van toe te sturen. Tenslotte maken jullie deel uit van een periode van mijn leven. En inderdaad wat waren we piep toen. De fameuze expedities naar de Biesbosch zal ik niet licht vergeten ! Tegenwoordig woon ik aan de andere kant van de Biesbosch in het dorp Sleeuwijk. Sterrenkijken doe ik van tijd tot ook nog steeds , het bloed kruipt tenslotte waar het niet gaan kan. Het doet mij ook deugd jullie nog zo astronomisch actief te zien. Wie weet onmoeten we elkaar weer eens bij een activiteit en ik zal ook nog wel van mij laten horen. Charon, houd ik er maar in. Kunnen jullie nog herinneren dat de ontdekking van Charon toen groot nieuws was welk op dat kamp besproken werd ? Tenslotte wil ik nog zeggen dat het mooi is dat jouw astroduck nog bestaat Jan ! En Arie, helaas, je hebt verloren !

  • Jan Brandt zegt

   Ha die Ronnie…welkom terug op het oude astro-nest..hihi
   Het nemen van de die maffe plee-rollenfoto kan ik me dus nog steeds heel goed voor de geest halen…en dus…was dit “astro-raadsel” eigenlijk best wel een makkie, maar edoch mijn welgemeende dank voor de bekomen eeuwige roem…..ik zal er een leuk plekkie voor zoeken op de schoorsteenmantel in mijn, jouw waarschijnlijk bepaaldelijk niet onbekend voorkomende, nedrig stulpje alhier aan het Plein!!
   Yep….sterrenkunde is nog steeds “hot” in Dordrecht en omstreken…enne…”Old Astroducks never die”!!

   • Ha die Jan ! Ja volgens mij heb jij die foto gemaakt van de wc-rollen sessie ! Grappig dat sommige details blijvende indruk hebben gemaakt. Het doet goed te horen en ook te lezen, via jullie mooie astroblogs, dat sterrenkunde nog steeds “hot” is. Het zou leuk zijn jullie weer eens te ontmoeten … Groet !

 16. Ha Ronnie, hardstikkke leuk jou hier op dit nederige astropodium tegen te komen! En leuk dat je nog steeds waarneemt, dat je into space bent. 😀 ik ga denk ik binnenkort eens een blogje wijden aan die fameuze kampen in Luyksgestel, eind jaren zeventig.Geen probleem zeker als ik jouw foto’s daarbij als illustratie neem? Zou leuk zijn als we elkaar inderdaad een keertje ontmoeten. Eh…. over de ontdekking van Charon: nee, kan mij niet echt herinneren dat het toen zo’n indruk op ons maakte. Kan mij nog wel de lange waarneemsessies herinneren (ik met zo’n knalgele regenjas aan, geen gezicht) en dat we continue Pink Floyd en volgens mij ook Mike Oldfield aan hadden staan.

  • Die foto’s zijn uiteraard geen probleem, tenslotte heb ik ze al in de wereld gestrooid. En het zou inderdaad leuk zijn jullie weer eens te ontmoeten . Met groet ! (en ik zal m’n foto- en dia-archief nog eens eens verder doorspitten , ik heb nog nog wel materiaal van kampen , bijeenkomsten en noem maar op).

Speak Your Mind

*