Site pictogram Astroblogs

Een middeleeuwse verhandeling over zwaartekracht, oerknal en multiversum!

Onlangs heeft een groep wetenschappers [1]De Durham-groep van The Ordered Universe, die On Luce heeft bestudeerd, bestond uit een mix van Latinisten, filologen, historici, natuurkundigen en kosmologen. van de Engelse Durham Universiteit een uit 1225 stammende verhandeling van de bisschop van Lincoln Robert Grosseteste (1175-1253), genaamd On Luce (over het licht), vertaald en geanalyseerd – voor de Latinisten onder ons: hier een oudere vertaling uit 1942. De conclusie is opmerkelijk: De vooral door Aristoteles beïnvloedde Grosseteste beschreef in dat document de zwaartekracht, vier eeuwen voordat Isaac Newton dat deed, en de oerknal, waarmee het heelal zou zijn ontstaan, zeven eeuwen voordat George Lemaïtre en Edwin Hubble dat deden. In On Luce is zelfs sprake van een familie van geordende universa, temidden van een oceaan van ongeordende universa, een beeld dat sterk doet denken aan het moderne model van het multiversum!

13e eeuws model van de kosmos. Credit: L’image Du Monde by Gossuin de Metz, Bibliothèque Nationale de France

Volgens Grosseteste ontstond de kosmos met een explosie van een soort van oerlicht (lux), dat snel expandeert in een grote bol. Door de expansie wordt de materie in de kosmos steeds dunner – goh, waar hebben we dat eerder gehoord? Grosseteste denkt dat materie een minimale dichtheid heeft, waarbij het perfect wordt en een soort van kristalvorm krijgt – anno nu zouden we dat een faseovergang noemen. Deze perfectie wordt aan de rand van de kosmos bereikt en de materie gaat vervolgens naar binnen licht (lumen) schijnen, licht dat met haar stralingsdruk in staat is materie naar binnen te drukken en daarbij een soort van schokgolf te veroorzaken, een beschrijving die sterk lijkt op hetgeen in supernovae plaatsvind. Op dezelfde manier wemelt On Luce van beschrijvingen, die sterk doen denken aan verschijnselen als de zwaartekracht, de interactie tussen licht en materie, het ontstaan van sterren en planeten, etc… De Durham-groep heeft de ideeën van Grosseteste verder uitgewerkt en ook wiskundig onderbouwd en het resultaat daarvan is dit wetenschappelijke artikel. Hieronder een mooie video, waarin wordt ingegaan op Grosseteste’s visie op het heelal.

[Update] Ik kwam nog een tweede video tegen, waarin een computersimulatie van Grosseteste’s heelal te zien is. Boeiend!

Bron: Nature.

References[+]

References
1 De Durham-groep van The Ordered Universe, die On Luce heeft bestudeerd, bestond uit een mix van Latinisten, filologen, historici, natuurkundigen en kosmologen.
Mobiele versie afsluiten