3 december 2023

IAU neemt afstand van naamgeving Marskraters

Mars Verhaal 04 poolkappen Hubble

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft laten weten afstand te nemen van de nieuwste actie van het Amerikaanse bedrijf Uwingu waarbij mensen tegen betaling namen kunnen geven aan Marskraters. Volgens de IAU kunnen enkel zij officieel namen geven aan hemelobjecten en oppervlaktedetails op deze objecten.

Uwingu is een Amerikaans bedrijf dat werd opgericht door ondermeer de Amerikaanse wetenschappers Alan Stern. Via dit bedrijf kan iedereen tegen betaling namen geven aan exoplaneten en kraters op de planeet Mars. Op 26 februari 2014 lanceerde het bedrijf zijn nieuwste stunt door een actie te starten waarbij iedereen aan ongeveer 500 000 kraters op de planeet namen kan geven. De prijs voor een naam voor de kleinste Marskrater bedraagt vijf dollar. Wie zijn naam via Uwingu wil geven aan de grootste Marskraters moet daar al gauw 5 000 dollar voor betalen. Met dit geld financiert Uwingu verschillende ruimteonderzoeksprojecten.

Het Nederlandse bedrijf Mars One, dat een kolonie op Mars wil stichten, heeft al laten weten de nieuwe namen van de Marskraters te gebruiken. De Internationale Astronomische Unie (IAU), dat in 1919 werd opgericht en als hoofddoel heeft de internationale samenwerking en co

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Of het nu wel mag van de IAU of niet … sinds vandaag ligt het kratertje “Dieuwertje” op Mars. En Mars One gaat deze naam ook daadwerkelijk gebruiken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: