21 juli 2024

17 vergelijkingen die de wereld deden veranderen

We kennen allemaal Einstein’s E=mc², wellicht kan je ook nog Pythagoras’ a²+b²=c² herinneren en als je goed oplette bij natuurkunde ken je vast ook nog wel Newton’s F=G(m1*m2/r²), maar verder zullen de meesten denk ik niet komen. En toch zijn er heel wat meer vergelijkingen te noemen, die cruciaal waren in de exacte wetenschappen afgelopen 2500 jaar en daarmee in de beschrijving van de ons omringende wereld. Ian Steward heeft er 17 op een rijtje gezet en die zie je hieronder, inclusief de bedenker en jaartal – dubbelklikken voor een grotere versie.


Bron: It’s Okay to be Smart.

Share

Comments

  1. 2000 jaar tussen Pythagoras en Napier.. Dat is een erg lange tijd.. Zal saai geweest zijn voor de wiskundigen toen! Met z’n allen werkloos? 🙂

  2. Fourier Transform, integraal van oneindig tot oneindig ?
    Joseph vergeef ze, ze weten niet wat ze doen.

  3. Jammer dat er voor de niet-wiskundige onder ons niet bij beschreven staat wat er nou zo belangrijk en baanbrekend is aan de formules. Ook de toepassingen en wat het heeft betekend voor de wereld zou een fijna toevoeging zijn. Nu is het niet meer dan een opsomming.

  4. De integraal klopt niet: oneindig naar oneindig duurt wel erg lang…., en de Chaostheorie is van Lorenz, niet van die chappie “Robert May”

  5. Leuk!! Een formule uit de economie. Geeft deze leek ook wat houvast. Maar wat een eer voor de heren Black and Scholes om in dit rijtje te mogen staan! Warren Buffett noemde de op deze formule gebaseerde opties “nucleair”. Dan past de formule wel weer hier.

Speak Your Mind

*