4 maart 2021

Jupiter op 11 maart 2014

Jupiter, 11 Maart 2014

Jupiter, 11 Maart 2014

Het is alweer een paar daagjes bijzonder aangenaam “Astroweer”. De Nationale sterrenkijkdagen van afgelopen weekend waren daarom o.a. een daverend succes…..en gisteravond heb ik me maar weer eens plezant onledig gehouden met een avondje “Jupiter-gluren” met de webcam. Deze drie opnames zijn gisteravond 11 maart 2014 gemaakt tussen 20.45 en 22.30 uur en naast de nodige aardige details in de vorm van o.a. de Grote rode vlek en de schaduw van het maantje Callisto, is ook de razendrappe rotatie van de grootste planeet van ons zonnestelsel heel duidelijk te zien. Elke van de hier getoonde Jupiterplaatjes zijn een “samensmelting” van een stack van 1800 deelopnametjes gemaakt met de Philips ToU pro webcam aan de 20 cm F6 Newton gekoppeld middels een 3x Barlowlens, welke op deze wijze zorg draagt voor een kunstmatige verlenging van de brandpuntsafstand naar 3.60 meter. De drie maal 1800 deelopnames zijn vervolgens middels Registax tot drie enkele opnames verwerkt. Daarna heb ik de drie opnames met Ad astra pro verder “ontwikkeld” tot het hier uiteindelijk getoonde…me dunkt, niet onredelijke….resultaat!

Comments

 1. Een mooie serie foto’s van Jupiter, Jan! De rode vlek is goed te zien. Eh… twee dingen over deze blog: de reactie van Monique zie ik opeens niet meer (wel in de zijbalk op de voorpagina) en ten tweede dat de tijd van de blog is versprongen naar begin van de nacht (was eerst ergens voor 11 uur ‘s avonds, geloof ik). Geen idee hoe dat kan. Ik probeer Monique’s reactie terug te halen. [Update] Erg vreemd hoor, Monique’s reactie is nergens te vinden. Geen idee waarom de blog in tijd een paar uur versprong. Kennelijk is daardoor je reactie ook verwijderd, Monique excuus!

 2. Jan Brandt zegt

  Ha die Arie…..ja ook namens mij graag..want die reactie en die Jupiterfilmpjes van Monique wil ik gaarne, zomaar uit nieuwsgierige nieuwsgierigheid, ook even aanschouwen….enne….wellicht kan jij (ik?) haar zelfs overhalen tot het schrijven van een heus blogje over de door haar gebruikte technieken van het zogenaamde “Jupiter-gluren”????

  • Ja, goed idee! Monique, wil jij ook auteur worden op de Astroblogs, zodat je onder andere je YouTube filmpjes onder de aandacht kunt brengen? Laat even weten hoe je er over denkt, ik zou het erg leuk vinden. 😀 En Jan: hier het filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=d1L3y1wTgp8
   Eh… Jan, had je overigens wel die reactie van Monique al kunnen lezen?

  • Monique zegt

   In de zoekgeschiedenis (mijn pc) zag ik dat het blog rond 21:52 geplaatst was en nu plots een ‘Error 404’ (Not Found). Donkere materie, heeft het blog een ‘zetje’ gegeven hahaha (gekheid) Dan doe ik het toch speciaal voor Jan nog eens over. Ik had ongeveer het volgende geplaatst:

   Dezelfde avond dat Jan Brandt stond te ‘gluren’ naar Jupiter was ik hetzelfde aan het doen 😉
   Daar heb ik een kort filmpje van gemaakt waarop dit keer de manen van Jupiter wél goed te zien zijn (in een soort driehoek) maar de ‘banden’op Jupiter dan helaas weer niet 🙁
   (De link naar het filmpje zie ik al staan)

   Jan toch, wil jij mijn ‘geheim van de smid’ qua technieken gaan ontfutselen? 😀

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Wat een mooi resultaat zeg! Ik wil ooit ook nog eens mijn telescoop pimpen met de mogelijkheid een camera aan te sluiten. Een volgmotor zal dan ook wel onontbeerlijk zijn…

  Overigens, de afbeelding in deze blog heeft een verkeerde URL waardoor deze grotere foto ‘verborgen’ blijft voor de meeste bezoekers: https://www.astroblogs.nl/wp-content/uploads/2014/03/Jupiter-11-maart-2014.jpg

 4. Jan Brandt zegt

  Ha die Monique…..tja wat zulle we daar nu eenzzzz netjezzz op zegge…Eh….typisch gevalletje van “If I show you mine why don’t you show yours”??…ha…ha…Maarre serieus…..jij hebt filmpjes gemaakt van Juup en de Maan….enne….dat doe ik dus namelijk ook….zogenaamde AVI-filmpjes met een webcam achter mijn telescoop geplaatst. Zo’n AVI-filmpje is eigenlijk niets meer dan (bij een belichtingstijd van bijvoorbeeld 90 seconde maal 20 frames per second) 1800 separate “Juup-foto’tjes” achter elkaar geplakt. Met behulp van het freeware-programma Registax zet je als het ware het beste plaatje (het plaatje van Juup welke het minst door de lokale luchtonrust is verpest” bovenaan het “stacklijstje” en afhankelijk van de door gekozen laagste kwaliteits-limiet “stapel” je vervolgens een hele zwik mindere kwaliteitsplaatjes van jouw AVI-filmpje op elkaar tot één enkel hoge kwalieteit totaalplaatje. In principe zou dat dus ook met die filmpjes van jou moeten kunnen….eh…tenzij jij natuurlijk die fimpjes als eindresultaal wil beschouwen want dat kan ook…da’s namelijk ook LEUK!! Blijft nog steeds de nieuwsgierige vraag mijnerzijds….eh…wat voor een telescoop en camera (methode) gebruik jij……….ofwel wat is JOUW geheim van de smid…………blogje…blogje….blogje!!!!!

  • Monique zegt

   Ha die Jan… Jaja, ik ga proberen vandaag nog wat te plaatsen. Ik hoop dat het lukt want ik ben daar niet bekend mee. Na het eten ga ik eens kijken hoe dat werkt. Ik kan je wel alvast verklappen dat ik niks met RegiStax heb.
   Misschien komt het doordat men het niet juist gebruikt (denk ik)? Want filmopnames lijken wel te veranderen in cartoons. Ik snap het idee wel dat je de mindere frames eruit haalt. Maar wát maakt het zo ‘fop’ dan? De echte ‘pro’s’ onder de RegiStaxers doen dat waarschijnlijk zó goed dat je er niks van merkt 😉

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: