24 september 2018

Kunnen we de zon redden van de ondergang?

red giant

We zijn uiteindelijk allemaal verdoemd. De zon zal ooit de brandstof in haar kern volledig opgebruikt hebben. Op dat moment zal ze eerst gaan uitdijen tot een rode reus, om vervolgens in te krimpen tot een zwakke witte dwerg. Onze aarde zal daarbij eerst geroosterd worden, om vervolgens voor eeuwig te veranderen in een bevroren niemandsland. Maar zouden we dit kunnen voorkomen? Kunnen we de stervende zon een schop onder haar verzengende reet geven?

Sterren sterven. Dit gegeven wordt binnen de science fiction regelmatig gebruikt als bedreiging voor de mensheid. Gelukkig is er altijd wel een Bruce Willis die met een vliegende atoombom de zon invliegt en de stervende ster om magische wijze herstelt. Zit daar een kern van waarheid in?

Laten we eerst bekijken hoe sterren precies sterven. Onze zon is momenteel halverwege haar leven. Ze schijnt al 4,5 miljard jaar en zal dat nog 5 miljard jaar blijven doen. Daarna is de waterstof in de kern helemaal op. De zon zal gaan groeien tot een rode reus, waarna de buitenlagen weggeblazen worden. Is er ergens, tijdens dit proces, een moment waarop we dit kunnen voorkomen?

Technisch gezien? Ja. Maar wist je dat de zon slechts een fractie van haar brandstof kan verbuiken? Alleen in de kern van de zon zijn de omstandigheden geschikt voor de fusie van waterstof tot helium. De gebied bevat slechts 2 procent van het volume van de gehele zon. Buiten de kern bevindt zich de stralingszone, alwaar fusiereacties onmogelijk zijn. De temperatuur is hier dusdanig ver gedaald, dat het hele gebied zich gedraagt als een enorme lavalamp. Enorme klonters van superheet plasma rijzen omhoog en geven hun energie af. De stralingszone fungeert als een soort van muur, dat voorkomt dat de potenti

Reacties

 1. [quote=artikel]Dat is precies de reden waarom ze honderden miljarden jaren lang kunnen blijven schijnen.[/quote]
  Dat vind ik een nogal bonte bewering, gezien het heelal nog maar 14 miljard jaar oud is.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Toch klopt die bonte bewering als een bus! Lichte rode dwergen kunnen zelfs biljoenen jaren meegaan!

   “Stellar models indicate that red dwarfs with less than 35% of the Sun’s mass are fully convective.[3] Hence the helium produced by the thermonuclear fusion of hydrogen is constantly remixed throughout the star, avoiding a buildup at the core. Red dwarfs therefore develop very slowly, having a constant luminosity and spectral type for, in theory, some trillions of years, until their fuel is depleted. Because of the comparatively short age of the universe, no red dwarfs of advanced evolutionary stages exist.”

   • Enceladus Enceladus zegt:

    Ja, maar ik begrijp ‘Stoerecurry’ zijn reactie wel: Elke bewering over processen die langer zouden duren dan dat het heelal oud zijn, zijn in theorie theorie. 😉

    Tegelijkertijd ziet het er dus naar uit dat als het heelal in zijn laatste levensfase komt er her en der nog wat rode puntjes gloeien. Of zullen verdampende zwarte gaten de allerlaatste activiteit zijn?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

     Als stervorming al lang ten einde is in het gehele heelal, dan stikt het nog van de brandende rode dwergen. Maar ook die gaan eraan, nog voordat de zwarte gaten verdampen 😉

     • Enceladus Enceladus zegt:

      Ik hoor het al: het wordt een koude, saaie bedoening. Hebben wij even mazzel dat we nu leven! 😉

 2. maar weet iemand hoe we dat dan kunnen doen? de stralingszone weghalen. dat is toch onmogelijk

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.