Site pictogram Astroblogs

De Huis-Tuin-en-Keuken-Kosmologie

Credit: Flammarion.


Het laatste jaar hebben we hier enkele lezers over de vloer gehad, die er een geheel eigen kijk op de wereld op na houden en die een soort van eigen theorie over het heelal of over een deel ervan hebben ontwikkeld, die ik bij gebrek aan beter maar even schaar onder de naam Huis-Tuin-en-Keuken-Kosmologie. De laatste weken was er een ware hausse aan dit soort alternatieve theorieën, maar de geschiedenis van de Astroblogs doorspittend kwam ik op eerdere exemplaren. Voordat ik ze met mijn eigen huis-tuin-en-keuken-psychologie ga analyseren – ahum, tot u sprak dr. Sigmund Nouwen – eerst even in alfabetische volgorde een rijtje van deze huis-tuin-en-keuken-kosmologen met een link naar hun website, zodat de lezer een beeld kan krijgen van hun ideeën.

Voor de helderheid: ik ga hier niet inhoudelijk in op de huis-tuin-en-keuken-kosmologie van deze heren en ik spreek er ook geen waardeoordeel over uit. Dat heb ik of doe ik uiteraard wel als we daar in de diverse Astroblogs over te spreken komen, zoals in deze blog met een hele lange serie reacties.

Credit: NASA, ESA and the Hubble SM4 ERO Team

Bij alle HTK-kosmologen, zo kort ik het maar even gemakshalve af, is er sprake van een eigen ontwikkelde kijk op het heelal van niet-wetenschappers. Ze zijn geïnteresseerd in het heelal, ze zijn er over gaan nadenken en lezen, maar op de een of andere manier hebben ze geen fiducie in de bestaande, ‘gevestigde’ theorieën. Ze zien daar zwakheden in, onverklaarbaarheden, tegenstrijdigheden, en ze hebben eigen ideeën ontwikkeld. Omdat het geen wetenschappers zijn – voor zover ik dat tenminste kan beoordelen – passen ze ook niet de wetenschappelijke methode toe, waarbij het resultaat een hypothese is die meetbaar en toetsbaar door anderen is en die verifieerbaar of falcificeerbaar is. Op basis van hun HTK-kosmologie zijn dan ook geen voorspellingen mogelijk.

Credit: NASA, ESA

Naar wat ik gelezen heb hebben de meeste HTK-kosmologen getracht contact te zoeken met de wetenschappers, met de ‘gevestigde wereld’ als het ware, en hebben ze geprobeerd hun verhaal daar te slijten en erkenning te krijgen, maar daar krijgen ze nul op het rekwest, ze vinden er totaal geen gehoor. Geen tijd voor, ga maar naar een ander, er klopt niets van, dat soort reacties die ze krijgen. Geen wonder dat ze allemaal teleurgesteld zijn in de wetenschap, dat ze zich niet erkend voelen, en er eigenlijk een soort van bevestiging in zien dat zij gelijk hebben en de arrogante wetenschappers er helemaal naast zitten. Vervolgens gaan ze door met hun eigen HTK-kosmologie te verfijnen en proberen ze deze bekend te maken bij anderen, door eigen websites op te zetten, de media te benaderen, blogs zoals de Astroblogs of Grenswetenschappen te benaderen. En dan stuiten ze in veel gevallen weer tegen een muur van onbegrip, dit keer van andere geïnteresseerde lezers, die kennelijk meer begrip voor de gevestigde theorieën hebben. Afijn, zie hier mijn visie op dit opmerkelijke fenomeen van de HTK-kosmologie. Misschien zit ik er helemaal naast en hebben de HTK-kosmologen zelf er een héél andere kijk of verklaring op/voor, maar dan hoor ik die graag. Wordt hopelijk vervolgd. 🙂

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten