24 mei 2024

Mercurius is 14 kilometer gekrompen

Vulkanische vlakten op Mercurius. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington.

Uit gegevens die zijn verzameld door de ruimtesonde MESSENGER blijkt dat Mercurius in de laatste vier miljard jaar zo’n 14 kilometer gekrompen is. Hiermee is een mysterie uit de wereld geholpen, aangezien eerdere metingen hadden uitgewezen dat Mercurius nauwelijks was gekrompen. Dat zou raar zijn, omdat volgens de theorie alle rotsplaneten na verloop van tijd een beetje krimpen, als gevolg van het compacter worden van de kern.

Nu hebben nieuwe gegevens uitgewezen dat de kleinste planeet van het zonnestelsel wel degelijk gekrompen is. Maar hoe weten ze dan nou? Wel, als gevolg van het krimpen zijn aan het oppervlak allerlei heuvelruggen, rillen en bergkammen ontstaan, op dezelfde manier waarop een tafelkleed gaat plooien wanneer je twee delen naar elkaar toe schuift. Zo heeft men vastgesteld dat Mercurius (dat nu een middellijn heeft van 4880 kilometer) oorspronkelijk 5000 kilometer groot moet zijn geweest. En dat komt veel beter overeen met de modellen.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Ik ga het nog eens narekenen, Olaf 😉 Ik moet er niet aan denken dat onze achter achter achter kleinkinderen Mercurius nauwelijks meer zien :-S
    Gelukkig heb ik Mercurius recent nog ‘gevangen’
    https://www.youtube.com/watch?v=9QdZfCsiKyo

Speak Your Mind

*