20 juni 2024

Nieuwe komeet scheert in juni langs Venus

Credit: Rolando Ligustri

Jawel, er is weer nieuws vanuit het kometenfront. Uit berekeningen blijkt dat de nieuwe [1]“nieuw ontdekt” dan, stelletje wijsneuzen :P komeet C/2014 E2 (Jacques) op korte afstand langs de planeet Venus zal vliegen. Begin juli passeert de komeet Venus op een afstand van “slechts” 13 miljoen kilometer. Als een komeet zo dicht langs de aarde zou vliegen, zou dat een spectaculair schouwspel opleveren.

Natuurlijk is het sowieso niet aan te raden om de komeet vanaf Venus te bekijken. Mocht je de verzengende temperatuur en extreme druk overleven, dan zorgt de dampkring van Venus wel voor een permanent dik wolkendek. Venus is dus geen prettige plaats voor kometenjagers – trouwens voor geen enkele vorm van astronomie 🙁

Credit: Stellarium.

Komeet Jacques heeft een heldere coma van ongeveer 2 arcminuten, met een korte staart op het noorden gericht. De magnitude is ongeveer +12, binnen bereik van een 8-inch telescoop. De komende weken zal de komeet het sterrenbeeld Hydra doorkruisen en langzaam in helderheid toenemen. Op 29 juni zal de komeet z’n dichtste nadering tot de zon hebben, op een afstand van 80 miljoen kilometer. Eind augustus vliegt de komeet langs de aarde, op een afstand van 87 miljoen kilometer.

Bron: Universe Today

Voetnoten

Voetnoten
1 “nieuw ontdekt” dan, stelletje wijsneuzen :P
Share

Speak Your Mind

*