28 september 2023

Rimpels in de ruimtetijd afkomstig van de oerknal ontdekt

Credit: BICEP2 /Keck Collaboration

Vandaag is bekendgemaakt dat natuurkundigen verbonden aan de BICEP2 detector bij het Amundsen Scott station op de Zuidpool er in geslaagd zijn om primordiale B-modes te detecteren, een soort van polarisatie in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB), de straling die het restant is van de hete oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Die B-modes – afgelopen weekend hier uitgelegd – zijn feitelijk afkomstig van rimpels in de ruimtetijd, die door Albert Einstein voorspeld werden als zwaartekrachts- of gravitatiegolven en die ontstaan zijn in het allereerste begin van de oerknal waarmee het heelal ontstond, de zogenaamde inflatieperiode. Je ziet die B-mode polarisatie in de afbeelding hierboven, alle streepjes rondom de warme en koude gebieden in de CMB. Alle wetenschappelijke resultaten van afgelopen drie jaar onderzoek en ook de artikelen van BICEP2 zijn hier te vinden. De betrouwbaarheid van de metingen is hoger dan 5?, hetgeen betekent dat er een kans is van 1 op 3,5 miljoen dat de waargenomen metingen niet juist zijn.

De BICEP2 detector op de Zuidpool. Credit: BICEP Collaboration

De ontdekking, die afgelopen vrijdag al werd voorspeld, is een steun in de rug van de theorie van de oerknal en in het bijzonder van de theorie van de inflatie, die toen zeer kort na het begin van de oerknal moet hebben plaatsgevonden. Hieronder zie je een infografiek van de inflatietheorie en de link met de gedane ontdekking van de B-mode polarisatie.

Credit: Karl Tate/Space.com

Op Teletekst werd het nieuws zojuist gebracht als een doorbraak op het gebied van de Big Bang-theorie. Nu al wordt gezegd dat de ontdekking Nobelprijswaardig is en in dat verband worden de namen van Alan Guth en Andrei Linde genoemd, die veel hebben gedaan aan de theorie van de inflatie. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Han Zuilhof zegt

    Wat een mooi, helder verhaal, Arie! Prachtig om te lezen dat we weer een stuk(je) dichter bij een beschrijving van dat alllllllereerse stukje zijn.
    Sky&Telescpe had paar maanden terug voor het eerst berichtje over wat de B-modes zijn, en nu … dit! Wow!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: