30 mei 2024

Is het toestel van vlucht MH370 verdwenen door een zwart gat?

De Boeing van Malaysia Airlines Flight 370 (MH370/MAS370), met aan boord 12 bemanningsleden en 227 passagiers, verdween op 8 maart j.l. en sindsdien hebben de uitgebreide zoektochten nog niets concreets opgeleverd, behalve wat satellietfoto’s van DigitalGlobe van mogelijke brokstukken. Op internet wordt druk gespeculeerd over wat er kan zijn gebeurd en één theorie is wel een heel bijzondere: de Boeing van MH370 zou verdwenen zijn in een zwart gat, zo’n “schurk zwart gat” (Engels: rogue black hole), dat de Melkweg afstruint. Woensdag 19 maart kwam het bericht zelfs op CNN, toen presentator Don Lemon het onderwerp besprak – zie de video hieronder. Lemon vraagt aan Mary Schiavo, voormalig inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van vervoer, of het belachelijk is te denken aan een zwart gat of de Bermudadriehoek als oorzaak van de vermissing. Schiavo antwoordt dan: “It is. A small black hole would suck in our entire universe, so we know it’s not that. The Bermuda Triangle is often weather and ‘Lost’ is a TV show.” Over zwervende zwarte gaten wordt al jaren door sterrenkundigen gediscussieerd, maar in dit geval lijkt het mij – aannemende dat ze inderdaad bestaan – vrij onlogisch dat ze het verdwijnen van MH370 op hun geweten hebben. Dat het hele universum erin zou verdwijnen, wat Schiavo stelt, is onzin, want er ZIJN in het heelal genoeg grote en supergrote zwarte gaten, zonder dat wij er iets van merken. Er zijn wellicht ook mini-zwarte gaten, de zogenaamde primordial black holes, die bij de oerknal zijn ontstaan, maar die zijn zo klein – alweer: áls ze bestaan – dat ze gewoon dwars door je heen vliegen, zonder opgemerkt te worden. Een tussenmaatje zwart gat zou op zich zo’n Boeing wel kunnen doen verdwijnen – hoe klein de kansen daarop ook mogen zijn – maar dan zou zo’n passerend zwart gat in de dampkring een spoor achterlaten van ‘opgezogen’ zuurstof, hetgeen op satellietbeelden als een kaarsrechte streep te zien zou zijn, een soort omgekeerd condensspoor als het ware. Afijn, hier de CNN uitzending.

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Hans Schreuder zegt

  Dit is typisch het soort verklaring dat een Zwitserse collega me eens beschreef met “warum einfach wenn’s auch kompliziert geht”.

 2. Enceladus zegt

  Kijk aan, zwarte gaten hebben kennelijk ook al de mogelijkheid om enkele uren van te voren de transponder en andere communicatiemiddelen van een vliegtuig uit te zetten, een nieuwe koers in te programmeren en het vliegtuig exact naar de juiste hoogte te sturen…

  Onbegrijpelijk dat CNN aandacht besteed aan zo’n onzinnige vraag.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Olaf van Kooten zegt

  Ah, een iHole?

 4. Monique zegt

  Ik vrees het ergste. En die black box is ook niet gevonden toch? Is best nog een flink ding
  http://i.imgur.com/EQpzNhn.jpg
  Het doet mij een beetje denken aan de serie ‘Lost’ of de veel oudere serie van Stephen king ‘The Langoliers’.

  • Olaf van Kooten zegt

   The Langoliers vind ik nog steeds geweldig 😀

  • Enceladus zegt

   Die zwarte doos mag dan een aardig formaat hebben in onze ogen, op miljoenen vierkante kilometers oceaanbodem is het geen eens een speld in een hooiberg maar eerder één atoom uit de speldeknop in een hooiberg.

   Deze hele kwestie houdt me aardig bezig, want stel dat de piloot zelfmoord wilde plegen op een zeer spectaculaire wijze, waarom heeft hij dan zoveel moeite gedaan om het vliegtuig onvindbaar te maken?

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*