10 april 2020

Nederlander benoemd op invloedrijke positie ESA

Roel Gathier.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft Roel Gathier, directeur van het Nederlands Instituut voor Ruimteonderzoek (SRON), benoemd tot voorzitter van de commissie die beslist over het wetenschappelijke programma van ESA. Gathier gaat deze invloedrijke positie per 1 juli 2014 voor twee jaar bekleden, met de mogelijkheid van een derde jaar.

De wetenschappelijke programmacommissie bepaalt de inhoud van het ESA-onderzoeksprogramma. Dit programma heeft de afgelopen jaren vele succesvolle ruimtemissies voortgebracht, waaronder de grensverleggende infraroodmissie Herschel, die een schat aan informatie heeft opgeleverd over onder meer geboorte en dood van sterren. Een ander voorbeeld is de Rosetta-missie, die onderweg is naar een komeet en later dit jaar zelfs een kleine sonde daarop zal laten landen.

De benoeming van Gathier kan worden gezien als een erkenning van de grote verdiensten van het Nederlandse ruimteonderzoek voor het wetenschappelijke programma van de ESA. Nederland draagt al vanaf het begin van het Europese ruimteonderzoek bij aan baanbrekende ruimtemissies. Ook aan missies die voor de komende jaren staan gepland hoopt Nederland belangrijke bijdragen te kunnen leveren.

Het wordt de derde keer in de geschiedenis dat Nederland de voorzitter van ESA’s wetenschappelijke programmacommissie levert. Eerder waren dat SRON-directeuren Kees de Jager en Johan Bleeker. Bron: Astronomie.nl.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.