2 februari 2023

Zou LOFAR de BICEP2 waarnemingen kunnen bevestigen?

bicep2-b_over_b_rect_BICEP2

Het nieuws kan je niet ontgaan zijn dat met de BICEP2 detector op de koude zuidpool B-mode polarisatie in de kosmische microgolf-achtergrondstraling (Engelse afkorting: CMB) is ontdekt, veroorzaakt door primordiale zwaartekrachtsgolven uit de inflatieperiode van de oerknal, waarmee 13,82 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Zo’n ‘ontdekking’ kan pas echt een ontdekking worden genoemd als ‘ie door een onafhankelijk andere groep wetenschappers met een ander instrument bevestigd is, geverifieerd heet dat geloof ik in de Popperiaanse methodiek. Voor die verificatie kijken alle ogen nu naar het Planck-team, dat in mei a.s. de resultaten van grondige analyses die met de Planck sonde van de CMB zijn gemaakt

Share

Comments

  1. Zonder h: Drentse dus.
    🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: