Site pictogram Astroblogs

De lichtcurve van een Venusovergang á la een exoplaneet-transitie

Transitie van een exoplaneet over het oppervlak van een ster, één van de manieren om exoplaneten te ontdekken. Credit: M.Weiss/CfA.

Op 6 juni 2012 vond er een overgang plaats van de planeet Venus over de schijf van de zon, destijds zo’n beetje over te aanschouwen en bewonderen, behalve in 99% van ons koude Kikkerlandje, Nederland. Bij zo’n overgang schuift het kleine bolletje van de planeet voor de grote zonneschijf langs en daardoor wordt het zonlicht een klein beetje verminderd. Datzelfde effect heb je als vanaf de aarde gezien exoplaneten voor hun ster langs schuiven en er een klein dipje in de lichtcurve van de ster ontstaat. Zo’n overgang noemen ze ook wel een transitie en alle exoplaneten die met de Kepler ruimetelescoop zijn ontdekt zijn met de transitiemethode gevonden. Zo’n transitie van een exoplaneet ziet er zo uit:

Het interessante is nu dat James Gilbert van de Universiteit van Oxford de overgang van Venus van 6 juni 2012 ook op dezelfde manier heeft weergegeven, in de vorm van een lichtcurve van de zon, die een dip ondergaat dankzij het passeren van het donkere schijfje van Venus. Dat ziet er dan zo uit – let op: dit is dus géén simulatie!

Bron: Planet Hunters.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten