25 mei 2024

Handig, alle 110 Messierobjecten op één kaart

Credit: Jim Cornmell under a Wikimedia Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

De Franse kometenwaarnemer Charles Messier (1730-1817) had zo genoeg van al die vlekjes aan de hemel die op kometen leken, maar het niet waren, dat hij tussen 1771 en 1784 al die wazige vlekjes ging catalogiseren, zodat ze niet meer konden worden verward met echte kometen. Dat leidde in eerste instantie tot een catalogus van 45 objecten, later door Messier zelf uitgebreid tot een lijst van 103 objecten. Messier’s assistent Pierre Méchain deed er nog zes bij en zo werd de lijst uiteindelijk 110 objecten lang. Eh… 110, 103 plus 6 is toch 109? Yep, achteraf bleek er een foutje in de lijst van 110 Messierobjecten te zitten: M102 is feitelijk niet een apart object, maar een duplicaat van M101 (NGC 5866), een elliptisch sterrenstelsel met twee nummers dus. Afijn, waar vertel ik dit alles, deze historische blik op de totstandkoming van de meest beroemde lijst van astronomische objecten? Dat is omdat het volgende weekend van 29 en 30 maart (Nieuwe Maan op zondag) het meest gunstige moment biedt om een Messiermarathon te houden, één nacht waarop je probeert zoveel mogelijk – het liefste alle – Messierobjecten waar te nemen. Wereldwijd worden daarom komend weekend Messiermarathons gehouden. Ik heb eigenlijk geen idee of het ook nog ergens in Nederland wordt gehouden (André, jij weet dat vast), maar ik weet wel dat ik bovenstaande kaart tegenkwam met alle 110 Messierobjecten daarop. De blauwe band op de achtergrond is onze eigen melkweg. Dubbelklikken voor een grote versie. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. André Heijkoop zegt

  De Messiermarathon heb ik al eens in Melissant met redelijk succes afgerond. Een week na nieuwe Maan dus eigenlijk te laat, maar de omstandigheden waren toen perfect, de gehele nacht kurkdroog en zeer transparant. Vanwege de (storende) Maan waren M1 en M35 zeer lastige objecten. Toch 95 Messiers die nacht gezien met mijn 14″ truss Dobson. Henk had er met behulp van GoTo eentje meer.
  Tegenwoordig kijk ik door een 24″ truss Dobson en die lijkt mij niet echt geschikt voor een Messiermarathon. Daar komt ook nog bij dat ik dit jaar weer deelneem aan een van de weinige starparty’s van Nederland, het Achterhoekweekend.
  Probeer maar eens tijdens zo’n weekend met een 24″ een Messiermarathon uit te voeren. Hoogst waarschijnlijk sta ik weer een gehele nacht op M51 gericht (-;
  De eerste keer dat ik op dat Achterhoekweekend aanwezig was viel ik om van verbazing toen ik getuige was van een Messiermarathon van een van de aanwezigen daar. Ik dacht dat het visueel waarnemen van 95 Messiers in 1 nacht al een grote prestatie was, maar datzelfde truckje uitvoeren en, om te bewijzen dat je ze ook echt gezien hebt, ze dan ook gelijk maar even te schetsen….. Respect !

  BTW
  De weersvooruitzichten voor een messiermarathon zijn op dit moment gunstig. Hopen dat dit zo blijft.

Speak Your Mind

*