Site pictogram Astroblogs

Kosmologen: “inflatie helemaal nog niet bewezen”

Credit: Phys.org.

Okee, tenzij je een maand hebt doorgebracht onder het ijs van Antarctica zal het je niet ontgaan zijn: wetenschappers hebben bewijs gevonden voor primordiale zwaartekrachtgolven in de kosmische microgolf-achtergrondstraling. Dat blijkt uit waargenomen B-modes die ontdekt zijn door de BICEP2-detector. Dit nieuws werd onthaald als “het bewijs voor inflatie” – maar is dat wel zo?

Enkele natuurkundigen hebben zo hun twijfels. Volgens hen zouden ook andere bronnen verantwoordelijk kunnen zijn voor de waargenomen B-mode polarisaties. Ze zeggen letterlijk het volgende:

Hoewel het duidelijk is dat inflatie de meest waarschijnlijke bron vormt voor de primordiale golven, is het belangrijk om te beseffen dat andere bronnen niet geheel uitgesloten kunnen worden. Dat betekent dat het voorbarig is om te beweren dat inflatie bewezen is.

Okee, laat de champagne voorlopig nog maar in de kast staan! Dit laat goed zien hoe wetenschap werkt: als een claim gepresenteerd wordt, hoe aantrekkelijk ook, dan moet eerst honderd procent bewezen worden dat deze ook klopt, waarbij alle andere mogelijke verklaringen (hoe onwaarschijnlijk ook) eerst ontkracht dienen te worden.

Bron: arXiv

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten