6 december 2023

Belgen helpen “vliegend strijkijzer” de ruimte in

ESA IXV

Onze zuiderburen nemen prominent deel aan een ambitieus ruimteproject van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om een ruimtevaartuig te lanceren dat vanzelf weer naar de Aarde kan terugkeren. Als de testlancering met de IXV, een soort vliegend strijkijzer, in oktober succesvol blijkt, gaat het om een wereldprimeur.

Het onbemande ruimtevaartuig, die volgetankt bijna twee ton weegt, zal in oktober door een lichte Europese Vega-draagraket vanop Kourou in Frans-Guyana gelanceerd worden. Eenmaal op 320 kilometer hoogte, maakt de IXV een vlucht tot op 450 kilometer hoogte en bereikt het een snelheid van 7,5 km per seconde.

Na ongeveer 1 uur 40 minuten en 32.800 afgelegde kilometer moet het dankzij de hulp van een valschermsysteem neerplonsen in een gebied in de Stille Oceaan. Daar zal een bergingsschip het teruggekeerde schip van vijf meter lang, 1,5 meter hoog en 2,2 meter breed opwachten. Indien alles volgens plan verloopt, gaat het volgens ESA-programmadirecteur Giorgio Tumino om een wereldprimeur.

Het experimentele ruimtetuig vliegt volledig autonoom, de vluchtleiding Altec in Turijn stuurt geen enkel commando. De meest kritische fase is de duik in de atmosfeer en terugkeer, over zowat 7.700 km, en waarbij de temperatuur tot 1.600 graden oploopt. Tijdens de vlucht worden voortdurend metingen gedaan, om meer te leren over het gedrag van het tuig.

Het programma kost, alles inbegrepen, ongeveer 170 miljoen euro. Zeven landen nemen primair deel, waaronder Belgi

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d