Site pictogram Astroblogs

Mogelijke zeer ver verwijderde dwergplaneet van ons zonnestelsel ontdekt

Credits: Scott Sheppard/Carnegie Institution for Science

Sterrenkundigen hebben met behulp van telescopen in Chili een object ontdekt dat mogelijk zo groot is als een dwergplaneet [1]Momenteel worden vijf objecten officieel dwergplaneet genoemd: Ceres, Pluto, Eris, Makemake en Haumea. en dat volgens schatting de verst verwijderde omloopbaan om de zon heeft. Het gaat om het object genaamd 2012 VP113 [2]De twee sterrenkundigen die ‘m ontdekten, Chad Trujillo en Scott Sheppard, noemen 2012 VP113 zelf kortweg VP óf ‘Biden’, naar Joe Biden, de Amerikaanse vice-president. Geen idee … Lees verder dat in 2012 met de 4 meter telescoop van het National Optical Astronomy Observatory in Chili werd ontdekt. Pas toen de 6,5 meter Magellan-telescoop van Carnegie’s Las Campanas Observatory in Chili er ook naar ging kijken, waar de 570 megapixel Dark Energy Camera aan verbonden is, kon men de baan en afstand ervan bepalen. Op de afbeelding hierboven zie je 2012 VP113, een serie foto’s gemaakt op 5 november 2012. Tot nu toe had het in 2003 ontdekte ‘TransNeptunische object’ Sedna de verst verwijderde omloopbaan om de zon, maar 2012 VP113 is nog verder verwijderd. Beiden liggen zelfs buiten de zogenaamde Kuipergordel en men denkt dat Sedna en 2012 VP113 de enige twee bekende objecten zijn, die horen tot het binnenste gedeelte van de Oortwolk, de naar onze landgenoot Jan Oort genoemde wolk, die mogelijk de oorsprong is van kometen. Het punt in de omloopbaan van 2012 VP113 dat het dichtste bij de zon ligt (het perihelium) is 80 Astronomische Eenheden (AE) van de zon verwijderd, 80 keer de afstand tussen aarde en zon (150 miljoen km), da’s dus zo’n 12 miljard km. Sedna’s ‘perihelium’ is zo’n 76 AE. Men denkt op basis van de mate van reflectie dat 2012 VP113 zo’n 450 km in diameter is. Hieronder een grafiek met de banen van 2012 VP113 (rood) en Sedna (oranje), de Kuipergordel (blauw gestipt) en de banen van Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus (paars).

Credit: NASA

Op de website van de NASA (zie bron) over de ontdekking wordt tenslotte nog opgemerkt dat zowel Sedna als 2012 VP113 beiden ontdekt zijn op het punt in hun omloopbaan dat het dichtste bij de zon gelegen is. Hun baan strekt zich nog veel verder uit, tot op honderden AE van de zon. De gelijkenis in de baan van Sedna en 2012 VP113 suggereert dat beiden mogelijk beïnvloed zijn door een groot object, een planeet mogelijk tien keer groter dan de aarde! Even een letterlijke quote van de NASA hierover (dankzij de tip van lezer Judas):

Both Sedna and 2012 VP113 were found near their closest approach to the sun, but they both have orbits that go out to hundreds of AU, at which point they would be too faint to discover.  The similarity in the orbits found for Sedna, 2012 VP113 and a few other objects near the edge of the Kuiper Belt suggests the new object’s orbit might be influenced by the potential presence of a yet unseen planet perhaps up to 10 times the size of Earth.  Further studies of this deep space arena will continue.

Hierin heb ik een gedeelte vet gemaakt en da’s niet voor niets: komt hier toch nog planeet X of Nemesis om de hoek? Een artikel over de ontdekking van 2012 VP113 verschijnt morgen (27 maart 2014) in het vakblad Nature. Hieronder nog een infografiek over dwergplaneten in ons zonnestelsel (dubbelklikken voor de grote versie).

Bron: NASA.

Voetnoten

Voetnoten
1 Momenteel worden vijf objecten officieel dwergplaneet genoemd: Ceres, Pluto, Eris, Makemake en Haumea.
2 De twee sterrenkundigen die ‘m ontdekten, Chad Trujillo en Scott Sheppard, noemen 2012 VP113 zelf kortweg VP óf ‘Biden’, naar Joe Biden, de Amerikaanse vice-president. Geen idee hoe ze daar aan komen. 😀
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten