6 februari 2023

Utrechtse studenten strikken Stephen Hawking voor een lezing

Stephen Hawking geeft 23 mei a.s. een lezing in Utrecht. Credit: GDJ/Pixabay.

De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking geeft op 23 mei a.s. een lezing in het Beatrixtheater in Utrecht. Kaartjes voor de lezing gaan zaterdag 29 maart vanaf 10.00 uur in de verkoop. De studievereniging A-Eskwadraat, die de Britse wetenschapper wist te strikken, verwacht dat het ‘best wel eens hard kan lopen’ met de kaartjes. ‘Sinds bekend is dat hij komt spreken hebben we al heel veel reacties gekregen van mensen die er dolgraag bij willen zijn’, aldus een van de studenten. Hawking verzorgt de openingsspeech van PLANCKS, de eerste internationale theoretische natuurkundewedstrijd voor studenten. In het theater kunnen ongeveer 1400 mensen terecht, de meeste plekken gaan naar deelnemers aan de wedstrijd, andere studenten en genodigden. Voor ‘buitenstaanders’ zijn ongeveer 500 kaarten beschikbaar en deze zijn vanaf zaterdagochtend te koop.

“Tijdens een vorig bezoek van Hawking in Leuven hebben 3000 mensen de lezing buiten op een scherm gevolgd omdat ze geen toegang meer konden krijgen. Dus we hebben goede hoop dat het snel vol zit. Dit zou best wel eens de laatste keer kunnen zijn dat hij naar Nederland komt.” Het koste de organisatie naar eigen zeggen niet veel moeite om de wetenschapper naar Utrecht te halen. “We hebben een mailtje gestuurd en uitgelegd wat PLANCKS inhoudt, met het idee niet geschoten is altijd mis. Vervolgens kregen we de zeer korte mail met de tekst dat hij graag de openingslezing komt geven. We denken dat hij voorstander is van nieuwe initiatieven zoals deze en daar graag aan meewerkt. “Hawking is een opvallende verschijning. Niet alleen door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk op het gebied van zwarte gaten, het heelal en kosmologie, maar ook omdat hij door de ziekte ALS aan een rolstoel gekluisterd is en praat via een spraakcomputer omdat zijn stembanden niet meer werken. Het is nog niet helemaal duidelijk waar hij over gaat spreken in Utrecht, maar de organisatie denkt dat het waarschijnlijk zijn visie is op het ontstaan en de ontwikkeling van het heelal en de consequenties daarvan voor de moderne wetenschap. Naast Hawking spreken ook de Utrechtse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft en de Duitse experimenteel fysicus Immanuel Bloch. Bron: Diverse kranten, zoals het AD en Telegraaf. Tip voor deze blog kwam van lezer Gert, waarvoor dank!

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Helaas… De verkoop zou om 10:00 uur beginnen, maar de server van PLANCKS is overbelast.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Maar dat zal toch niet heel de tijd zijn? Ik zou ’t gewoon blijven proberen.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Helaas tot nu toe wel. Ik probeer het nu al vijf kwartier achter elkaar. Kennelijk is de belangstelling zo groot dat hun server compleet overbelast is geraakt. Jammer, want nu wordt het min of meer een kaartjes-loterij…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Monique zegt

    Ik denk dat het niet makkelijk is om aan een kaartje te komen, Gert. Voor het algemene publiek is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
    http://pers.uu.nl/kaartverkoop-symposium-met-stephen-hawking-start-zaterdag-29-maart/

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Dat het niet makkelijk zou worden om een kaartje te krijgen, had ik al verwacht. Daarom zat ik ruim voor 10:00 uur al achter mijn PC klaar. Om vervolgens te zien dat de boel plat ging. Vermoedelijk deden honderden, zoniet duizenden mensen tegelijkertijd hetzelfde als ik.

     Wat ik me dan afvraag: Als er zoveel belangstelling is, waarom neemt de Jaarbeurs dan niet een van haar hallen en richt die in met een podium en stoelen en videoschermen? Dan kun je enkele duizenden mensen kwijt.

     Overigens ben ik zeker net zo geïnteresseerd in Gerard ’t Hooft als in Hawking. Maar het ziet er nu somber uit, want die ticket-site is nog steeds plat.

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: