24 september 2023

M51 en een ‘naaste’ buur…

equipment

Mijn eerste opstelling. Een C11 op een EQ6 met SBIG ST-7 ccd camera.

De afgelopen maand was het schitterend weer en zijn er ook een aantal mooie nachten voorbijgekomen. Dan begint het bij mij altijd te kriebelen en ik ging bedenken waar ik een mooie foto van zou kunnen maken. Al snel kwam de gedachte op om mijn eerste object dat ik ooit fotografeerde weer eens onder handen te nemen en te kijken wat hier mogelijk zou zijn met de apparatuur die ik nu in huis heb.

Mijn allereerste astrofoto ooit werd gemaakt in 2010. Ik weet nog heel goed dat ik toen mijn eerste kijker had gekocht, een Celestron C11 uit een erfenis. Bij het afhalen van de kijker bleek er bij de kijker ook nog een oude CCD-camera te zitten. Dit was een SBIG ST7 met een ‘gigantische’ chip van wel 765×510 pixels.

Mijn eerste opname was ergens in mei 2010. Ik zocht toen een mooi object om te fotograferen en kwam al snel bij M51 uit. Dit

Share

Comments

  1. Wowie, wat een fantastische opname André! Mag ik de lezers wijzen op deze unieke prestatie, een amateur-astrofotograaf die een quasar op 11 miljard lichtjaar (!) afstand weet te fotograferen! Zelfs de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) met de 2,5 meter telescoop van Apache Point weet er niet meer uit te persen dan dit.

  2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Die quasar is inderdaad een spectaculaire prestatie 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: