17 april 2024

Vannacht twee vuurbollen boven Nederland waargenomen

Credit: Klaas Jobse.

Afgelopen nacht (zaterdag 29 maart > zondag 30 maart) zijn twee vuurbollen boven Nederland waargenomen, de eerste om 22.17 uur, de tweede om 00.54 (wintertijd). De eerste is gefotografeerd met de automatische All-Skycamera van Klaas Jobse’s Cyclops observatorium in Oostkapelle (Zeeland) – vandaar de nauwkeurige tijdsbepaling van deze vuurbol. Je ziet de foto hierboven, waarbij goed te zien is dat ‘ie door de Grote Beer (Ursa Major) ging, die toen hoog aan de oostelijke hemel stond. De meldingen spreken van een groen spoor, dat gedurende drie seconden ongeveer te zien was. Volgens de website van de Nederlandse Werkgroep Meteoren verscheen vervolgens enkele uren later een tweede vuurbol, om 00.54 uur om precies te zijn. Volgens All-Sky van Jos Nijland in Borne (Overijssel) was de vuurbol van helderheid -6m en was ‘ie sporadisch, d.w.z. niet behorende bij een bekende zwerm. Hieronder een foto van deze vuurbol gemaakt met deze automatische camera, laag in het noorden met links ervan het sterrenbeeld Cassiopeia, :

all_sky

Zijn er lezers die ook iets hebben gezien? Bron: Werkgroep Meteoren + All-Sky.

Share

Comments

 1. Heike F. zegt

  Heb de eerste gisteren nacht vanuit Hoorn nh gezien

 2. Heike, bedankt voor de melding. Was ‘ie helder? Enig idee welke richting hij te zien was?

 3. Gisteren zag ik de vuurbol boven lelystad zuid. Van de kop spatte vonken af, dacht eerst dat het een vliegtuig oid was met brand. Ik keek in zuidelijke richting en zag de bol richting zuid zuid west gaan.

 4. De Schrijvende Poes zegt

  Ik zag hem ook. Wauw. Ik bedoel mauw (ik ben immers een poes).

  Begin: mss 45, 50 graden boven de horizon in het zuidwesten of mss westzuidwesten (Amsterdam, Rivierenbuurt). Helder wit met spoortje groen, magnitude: erg lastig, het zicht was verder vrij slecht, heiig en gedeeltelijk bewolkt, maar hij wierp een schaduw en het was de felheid van het witte licht (ik zag het begin vanuit mijn ooghoek) dat mijn aandacht trok: ik wist meteen dat het te fel was voor iets ‘gewoons’. Ik dacht: iets helderder dan de volle maan.
  Het witte licht verflauwde snel, een groen spoor trok naar het zuidzuidwesten en omlaag, gloeide op het eind nog flink op (op zo’n 25-30 graden boven de horizon) en liet toen nog 4 of 5 nagloeiende oranje puntjes zien. Totale duur leek mij 2 seconden, maar mss miste ik een seconde van de ‘aanloop’ omdat ik hem pas zag toen hij erg fel was.

  Hij leek verder vrij groot/dichtbij: een derde van de diameter van de volle maan, en hij ging relatief traag, hoewel het zinloos is daarvan een nadere indicatie te geven (immers weet alleen ik welke vuurbollen ik eerder zag en hoe snel ik die vond gaan…)

  Samen met andere waarnemingen lijkt hij (bijzonder grove schatting hoor) vanaf ergens boven de Noordzee tussen Noordwijk en Den Haag landinwaarts te zijn gegaan, misschien wel recht boven Leiden langs?

  • lichtengel zegt

   Merry Meet ik zag het ook in het zuidwesten . hij was erg fel en eindigde in een groen licht.
   Vond het super, en gelukkig ben ik niet alleen die het gezien heeft.

 5. We hebben de eerste vuurbol om ±22u met een groep van ±30 mensen gezien tijdens een Sterrenwandeling !!
  (ingericht in Schellebelle BELGIE door Curieus Wichelen naar aanleiding van Earth Hour 2014)
  Bram, de gids, was uitleg aan het geven toen, achter zijn rug, de vuurbol te zien was.
  De meeste deelnemers hebben de vuurbol kunnen waarnemen.
  De groene kleur op het einde was heel duidelijk te zien.
  Volgens mij was hij te zien in het noordoosten.

 6. Wij hebben deze gezien te Wuustwezel (B) met een groep cursisten en leden van onze astronomievereniging Asterion tijdens een korte waarnemingssessie (eerste vuurbol omstreeks 22h.)
  De overige beschrijvingen van deze verschijning stemmen overeen met wat wij te zien kregen.

  Een zeer mooi exemplaar !

  Astronomievereniging Asterion – Wuustwezel (B) (Regioafdeling VVS)
  website: http://www.bloggen.be/astro

 7. Heb rond 1.00 uur 2e meteoriet gezien in Akkrum. Groene streep die enkele seconden duurde en richting oosten ging.

Speak Your Mind

*