15 juli 2024

‘Bij volle maan hebben we vreemde dromen’

Credit: ayoung_ao/Pixabay.

Dat een volle maan invloed heeft op onze nachtrust is eerder al bewezen, maar nu blijkt de cyclus van de maan ook een impact te hebben op onze dromen.Uit Brits onderzoek blijkt immers dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden. Psycholoog Richard Wiseman deed deze verrassende ontdekking toen hij de dromen van 1000 vrijwilligers analyseerde die tijdens het slapen bepaalde geluiden te horen kregen. ‘Zo droomde iemand bijvoorbeeld dat hij op een draak vloog en daarna een kopje koffie ging drinken met George Clooney. Anderen droomden dan weer dat ze superhelden waren, terwijl de meeste dromen over het algemeen vrij burgerlijk waren, waarbij mensen bijvoorbeeld op kantoor zaten te tikken.’Uit de analyse van de 1000 vrijwilligers bleek dat vogelgeluiden of het geruis van gras mensen deed dromen over de natuur, terwijl meeuwen beelden van de zee en het strand opriepen. Toeterende auto’s en geluiden uit het verkeer zorgden dan weer voor onrustige dromen. En bij volle maan kwamen volgens de onderzoekers de meest vreemde varianten voor. De resultaten van het onderzoek bouwen verder op een Zwitserse studie van vorig jaar waarbij werd vastgesteld dat mensen minder snel in slaap vallen, ongeveer 20 minuten minder lang slapen en over het algemeen minder vast slapen bij volle maan. Bij volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is aan licht, verstoord en Professor Wiseman gelooft dat dit een invloed heeft op onze dromen. Bron: Algemeen Dagblad, 31 maart 2014.

Share

Comments

  1. Tinslee J. zegt

    Dat oplossing is “eenvoudig” om er aan te ontsnappen. Gewoon helemaal onder je deken(s) gaan liggen, gegarandeert dat er geen “streepje” licht meer doorheen komt. ….Sweet dreams 😉

  2. Anoniem zegt

    Dit past weer in het rijtje onderzoeken van lik me vestje.
    Slaat helemaal nergens op, maar helaas stikt het voortaan van die onzinnige onderzoeken, waar het wetenschappelijke bewijs totaal onbreekt. Helaas nemen veel mensen deze treurige onderzoeken voor waar aan…….

Speak Your Mind

*