11 december 2023

Morgen kans op noorderlicht

Credit: Joshua Strang, USAF, Wikipedia

Stop de persen! Backup nu al uw bestanden! Een krachtige zonnestorm is op weg naar de aarde en deze al op 1 april arriveren, om vervolgens tot woensdag actief te blijven. De storm is veroorzaakt door een krachtige X-1 zonnevlam, die precies op de aarde gericht was. De bijbehorende coronale massa-ejectie zal massaal geladen deeltjes dumpen op onze dampkring. Dit heeft een lichtshow tot gevolg, het zogenaamde noorderlicht. De kans is 60 procent dat we dit schitterende fenomeen in Nederland kunnen zien.

Op onderstaande video zie je de zonnevlam in kwestie ontsnappen aan de zonnevlek AR2017. De beelden zijn geschoten door het Amerikaanse Solar Dynamics Observatory, een satelliet die in 2010 gelanceerd is om onze moederster in de gaten te houden.

Share

Comments

 1. De kans is beduidend klein! De CME was maar een zwakke full halo, bulk is niet eens naar de Aarde gericht. Daarbovenop is de snelheid erg laag waardoor de grote effecten uitblijven. Er is enkel een kleine kans op G1 kleine geomagnetische storm waarbij enkel de hoge breedtegraad poollicht zal zien.
  Actuele info zoals steeds op http://www.poollicht.be

  Met vriendelijke groet,
  Vancanneyt Sander
  Webmaster Spacepage en Poollicht

 2. Jajajaja
  1 April, kikker in je bil die er niet uit wil!!!

 3. Jan Brandt zegt

  Hé is het nou afgelopen….wie maakt hier nou de ECHTE 1 aprilgrap..grrrrr…..want ik lust best wel portie smakelijk noordelicht, hoor??!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d