23 september 2018

Een galactische seriemoordenaar

NGC1316_NGC1317.

Deze nieuwe opname van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) toont twee contrasterende sterrenstelsels: NGC 1316 en zijn kleinere buur NGC 1317. De ruimtelijke afstand tussen deze stelsels is best klein, maar hun geschiedenissen verschillen sterk. Het kleine spiraalstelsel NGC 1317 heeft een saai leven gehad, maar NGC 1316 heeft in zijn tumultueuze verleden diverse andere stelsels opgeslokt en vertoont daar nog de sporen van. Uit verschillende kenmerken van NGC 1316 blijkt dat dit stelsel een turbulente voorgeschiedenis heeft. Zo vertoont het enkele ongewone stofbanden die zijn ingebed in een omvangrijk omhulsel van sterren, en een populatie van opvallend kleine bolvormige sterrenhopen. Een en ander wijst erop dat het stelsel ongeveer drie miljard jaar geleden een stofrijk spiraalstelsel heeft opgeslokt.

Op deze kaart van het kleine sterrenbeeld Oven (Fornax) zijn bijna alle sterren ingetekend die tijdens een donkere nacht waarneembaar zijn met het blote oog. Rood omcirkeld is een concentratie van nabije sterrenstelsels waartoe ook NGC 1316 en NGC 1317 behoren. Zij zijn helder genoeg om met een middelgrote amateur-telescoop zichtbaar te zijn als twee ronde, vage vlekjes.

Op deze kaart van het kleine sterrenbeeld Oven (Fornax) zijn bijna alle sterren ingetekend die tijdens een donkere nacht waarneembaar zijn met het blote oog. Rood omcirkeld is een concentratie van nabije sterrenstelsels waartoe ook NGC 1316 en NGC 1317 behoren. Zij zijn helder genoeg om met een middelgrote amateur-telescoop zichtbaar te zijn als twee ronde, vage vlekjes.

Ook vertoont NGC 1316 een aantal zeer zwakke getijstaarten

Reacties

  1. Tinslee J. zegt:

    De videobewerking, van deze ontdekking is toch weer ongelooflijk mooi en knap gedaan. Ademloos, kijk ik ernaar.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.